Ana Sayfa
19 Mart 2021 ( 2592 izlenme )
Reklamlar

23 bin milyoner paralarını alıp gitti. Kaçan kaçana

CHP ArGe Bilim Platformu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, son 3 yıl içinde 10 bin milyoner ve 13 bin iş insanının Türkiye'yi terk ettiğini söyledi. “AKP'nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü” başlıklı raporunda beyin göçünün lise seviyesine indiğini belirten Prof. Dr. Açıkel, “Yurtdışına göç eden gençlerin sayısı da yüzde 70 arttı. AKP tersine beyin göçü masalı anlatıyor” ifadesini kullandı.

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre; AKP iktidarından son günlerde yapılan “Türkiye'ye tersine beyin göçünü destekliyoruz” söylemlerine karşın açıklanan rakamlar gerçekleri gözler önüne seriyor. Türkiye'den yurt dışına göçen kişi sayısında son 3 yılda yüzde 97 atış kaydedildi. 2016 yılında 69.326 oılan yurt dışına göç eden T.C. vatandaşı sayısı2018 yılında 136 bin 740'a çıktı.
 
Son 3 yıla bakıldığında 10 bin milyoner, 13 bin girişimci ve iş insanları olmak üzere toplam 23 bin kişi ülkeyi terk etti. Bu rakamlar ile Türkiye Çin ile Hindistandan sonra en çok milyoner kaymeden ülke oldu.

'TERSİNE BEYİN GÖÇÜ SÖYLEMİ MASAL'

CHP ArGe Bilim Platformu'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, “AKP'nin Yol Açtığı Büyük Beyin Göçü” başlıklı bir rapor hazırladı. Türkiye'den yurt dışına göç eden 20 ile 30 yaş arası nüfusta yüzde 70 artış gerçekleştiğini kaydeden Prof. Dr. Açıkel, "2019'da göç eden nüfusun yüzde 41'inin 2034 yaş arası gençlerden oluştuğu görülüyor. Türkiye'nin 20 OECD ülkesine beyin göçünden ötürü kaybı en az 220 milyar dolar. AKP'nin ‘tersine beyin göçü' söylemi bir masaldan fazlası değil. Demokrasi ve özgürlüğün askıya alındığı Türkiye'de beyin göçü kaçınılmaz sonuç" ifadelerini kullandı.

İktidarın beyin göçünü piyasa mantığıyla değerlendirdiğini belirten Prof. Dr. Açıkel, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıkladığı genç araştırmacı programlarının 2018'de TÜBİTAK bünyesinde açıklananların devamı olduğunu vurguladı.

Neden olarak sadece ekonomik kaygıların görülmesinin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Açıkel, "2018'de aylık yaşam giderlerine yönelik burs tutarı 24 bin TL'ydi. O zaman 4.400 dolara denk gelen rakam 3.200 dolara düştü. Yani beyin göçünün çözümünü ‘ekonomik rüşvetçilik'te ararken dahi araştırmacıları ve akademisyenleri daha düşük imkanlara davet ediyorlar." dedi.

BEYİN GÖÇÜ LİSEYE KADAR İNDİ

Rapora göre, İstanbul Erkek Lisesi'nden 2019 yılında mezun olan gençlerin yüzde 52.6'sı, Alman Lisesi mezunlarının yüzde 94.7'si, Galatasaray Lisesi'nden mezun olanların da yüzde 32.6'sı yüksek öğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa'ya gitti. UNESCO'nun paylaştığı verilere göre, Türkiye'den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumak için gidiyor. 2012'de yurtdışına giden doktor sayısı ise yalnızca 59 iken, 2019 yılında 1.042'ye çıktı. Geçen yıl korona virüs salgınına rağmen Türk Tabipleri Birliği'nden belge isteyen hekim sayısı da 931'e ulaştı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Flaş.. Flaş... İşçiler asgari ücret pazarlığında sınırlarını belirledi Uğur Dündar'ı hiç böyle görmediniz Cemal Metin Avcı'nın benzin aldığı görüntüler ortaya çıktı Habertürk canlı yayınından Kemalistler tartışması