Ana Sayfa
24 Şubat 2021 ( 281 izlenme )
Reklamlar

AKP'den Pes Dedirten 'Deprem' Önerisi!

Deprem Komisyonu’nda, belediyelerin depreme ilişkin sunumları sırasında, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar, riskli bina denetimlerinde belirlenecek bir tarihten önce inşa edilmiş yapıların kontrollerinin, sahiplerince yapılmasının zorunlu tutulmasını önerdi.

Oktar, imar barışındaki “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır” uygulamasını anımsattı.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, öneriye AKP’li İlyas Şeker destek çıktı. Depremden etkilenen yurttaşların, devlete ya da belediyeye karşı maddi veya manevi tazminat davası açtığını söyleyen Şeker, “Bu gerçekten ciddi bir problem ve altından kalkılması mümkün değil. Vatandaşın full kasko olmaması lazım, yani o sorumluluğu vatandaşın da üstlenmesi lazım devletin de” ifadelerini kullandı.

Komisyondaki görüşmeler sırasında da öneriye tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, konuyu Cumhuriyet’e değerlendirdi. İmar barışındaki “Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır” hükmü ile yurttaşa “Binan yıkılırsa beni ilgilendirmez. Canın da gitse malın da gitse ben sorumluluğu üzerime almıyorum” dendiğini belirten Sındır, şimdi de “Depreme dayanıksız yapılardaki yurttaşların yapıyı boşaltmadığı, bunun bir yaptırımının da olmadığı” gerekçeleri ile “Devlet sorumluluğu üstlenmesin, yıkılırsa da kendileri bilsin” önerisi getirildiğini vurguladı.
 
Sındır, “Ağır hasarlı bina ya da depremde yıkılma olasılığı olan bir bina, yıkılabilir demek. ‘Sorumluluk kendilerine ait diyelim, bak nasıl çıkıyorlar.’ Böyle bir şey olamaz. Bu sosyal devlet anlayışına aykırı” dedi.

‘DEVLET DEPREMDE VATANDAŞI ÖLÜME MAHKUM EDİYOR'

Sındır, “Kamu, sorumluluğunu yerine getirmiyorsa mağdur olan vatandaş davasını da açar. Devletin önlem almaması, vatandaşını göz göre göre ölüme mahkûm etmesidir. Bu öneri, ‘Vatandaş ölürse ölsün de, bana gelmesin sorumluluk’ anlayışı” ifadelerini kullandı.

Devletin, bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurttaşların can ve mal güvenliğinden sorumlu olduğuna dikkat çeken Sındır, “Hiçbir kanun, kural, mevzuat bu sorumluluktan devleti kurtaramaz. Başka amaçlarla farklı fırsatlar yaratılmasını kabul etmeyiz. Rantiyecilere fırsat yaratılmasına izin verilmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

15 yıldır AKP üyesi olan vatandaş üyeliğini neden sildirdiğini açıkladı Konya'da ilköğretimli çocuklar, 'Çok yaşa Tayyip dede' şarkısı söyledi. YEŞİLÇAM’DAN BİR YILDIZ DAHA ARAMIZDAN AYRILDI Kağıt toplama işçisi isyan etti: Beni kendi ülkemde mülteci ettiniz!