Ana Sayfa
29 Kasım 2019 ( 826 izlenme )
Reklamlar

AKP’nin kurucu isimlerinden Ünsal’dan AKP’ye kritik uyarı

AKP’nin kurucu isimlerinden Fatma Bostan Ünsal, Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yeni parti kurmasının AKP seçmeninde büyük kopuşlara neden olacağı değerlendirmesi yaptı. Öte yandan AKP’nin son dönemde 900 bin üyesini kaybettiği de aktarıldı.

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yeni parti kurmasının AKP’de büyük kopuşlara neden olacağını savunan AKP’nin kurucu isimlerinden Fatma Bostan Ünsal, “Bu iki partinin sinerji yaratmasa bile toplamda yüzde 10 oy alması bekleniyor. Bu da seçmenlerde büyük kopuşlara neden olacaktır” dedi.

AKP’nin kurucu isimlerinden Fatma Bostan Ünsal AKP’deki istifaları ve Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kuracağı yeni partilerle ilgili Mezopatamya Ajansı’ndan Naci Kaya ve Erdoğan Alayumat’a değerlendirmelerde bulundu.

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AKP içerisinde ciddi görüş ayrılıklarının başladığını ifade eden Ünsal, 7 Haziran seçimlerinden sonra Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Meclis'te olan partilerle koalisyon hükümeti kurmak istediğini söyledi. Davutoğlu’na izin verilmediğini kaydeden Ünsal, “O dönemde hoşnutsuzluklar olmasına rağmen hep sustular. Seçimlerden önce Gezi direnişi olayları sonrası Bülent Arınç’ın bireysel bir çıkışı oldu. Ama en önemli çıkışlar 7 Haziran seçimleri sonrasında oldu. Bu hoşnutsuzlar ve ses çıkarmalar da kamuoyundan uzak ve AKP içerisinde gerçekleşti” dedi.

AKP’DEKİ KOPUŞLARIN NEDENİ

AKP içerisindeki bu hoşnutsuzluklar çözülmediği için Davutoğlu ve Babacan’ın kamuoyuna yeni parti kuracaklarını deklare ettiğini ifade eden Ünsal, bunun yeni bir şey olmadığını, 4 yıldır süren hoşnutsuzluklardan doğduğunu söyledi. Yeni kurulacak olan partilerin çözümsüzlükten doğduğunu aktaran Ünsal, “AKP’de var olan sıkıntıları milletvekilleri kendi aralarında dillendiriyorlar ama sadece kendi aralarında. 

Özellikle OHAL’le başlayan hukuksuzluktan çok hoşnutsuz olduklarını biliyorum. Var olan sıkıntılar dillendirildiğinde bir zeminde politika haline getirilmeyince kopuşlara neden oluyor. Son olarak istifa eden Mustafa Yeneroğlu’da bu nedenlerle istifa etti. Ama bu kopuşlar hiç sürpriz olmadı, zamanı gelip geçiyordu” diye ifade etti.

Diğer partilerde bir eleştiri mekanizmasının olduğuna dikkat çeken Ünsal, “Eleştiri mekanizmasının yoksunluğu nihayetinde AKP’yi vurdu. AKP kendi içerisinde en az 2 parti çıkaracak. Zamanında eleştiriler dikkate alınıp politika haline getirmiş olsaydı, AKP zayıflayan bir parti olmazdı. AKP kendi içerisindeki eleştirileri dikkate almaması kendini zayıflatan bir durum oldu” diye belirtti.

"ETRAFI HIZLICA BOŞALACAK"

AKP içerisindeki çelişkilerin ilk defa yerel seçimlerden sonra ciddi anlamda kamuoyu önünde tartışıldığına vurgu yapan Ünsal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seçmen bu tartışmalara tanık oldu. Seçmen var olan sıkıntılara rağmen alternatif parti göremediği için kopuşlar pek olmadı. Ama şimdi AKP’den ayrılan güçlü isimlerin yeni parti kurması özellikle sağ seçmene adres göstermiş oldu. Bu durum AKP’nin giderek zayıflanmasına neden olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde yüzde 1’lik bir oranında ne kadar önemli olduğuna tanık olduk. Bu yüzden bu oranlar çok önemli olacaktır. Ve bu oranlar çok önemli sonuçlara neden olacaktır. 

Barış sürecinin sonlandırılmasının sebebi de AKP’nin tek başına iktidarlığını kaybetmesiydi. Bu kaybetmenin milliyetçi oylarının barış sürecinden dolayı AKP’ye oy vermediğine yorumlandı. Kurulacak bu iki parti sinerji yaratmazsa bile toplamda yüzde 10 oy alması bekleniyor. Bu yüzde 10’luk oy büyük sonuçlara neden olacaktır. Çünkü bu yüzde 10’luk oy oranı çoğunluğu AKP kitlesinden gidecektir ve AKP’nin iktidar olamadığını gören milletvekilleri ve seçmenlerde büyük kopuşlara neden olacaktır. İktidar partilerine bakıldığında hep böyle olmuştur; iktidarlığını kaybettiğini anlaşıldığı zaman etrafı hızla boşalmaya başlar.” 

900 BİN KİŞİ AKP’DEN İSTİFA ETTİ

Öte yandan Yargıtay verilerine göre AKP’nin 10 milyon 719 bin 234 olan üye sayısı 9 milyon 816 bin 987’ye geriledi. CHP Milletvekili Gürsel Tekin, istifa etmek isteyenlerin sayısının çok daha yüksek olduğunu ancak Yargıtay’ın sistemindeki bilinçli yavaşlatma nedeniyle bunun rakamlara yansımadığını iddia etti.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, CHP’li Tekin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla siyasi partilerden istifa etmek isteyen vatandaşların işlemlerinin geciktirildiğini ve AKP’den istifa etmek isteyen vatandaşların toplam sayısının bir buçuk milyonu geride bıraktığını ifade etti. Tekin, “Yargıtay işlemleri yavaş ilerlediği için istifa ve üyelik düşürülmesi de frenlenmiş oluyor. Hızlandırsalar ortaya çıkacak rakama toptan baktığımızda şaşkınlık yaşayanlar olabilir” dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP’li eski vekil Gökçen Özdoğan Enç, isim vermeden Özgür Özel’i mezarla tehdit etti.. Vatandaş acı gerçeği yüzüne böyle vurdu. Açım diyen 5 bin liralık telefonla geziyor dedi 50 yıllık MHP'li zehir zemberek sözlerle istifa etti. MHP sessiz istilaya sessiz kaldı! CHP’li Faik Öztrak’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Katar yanıtı