Ana Sayfa
11 Mart 2021 ( 1529 izlenme )
Reklamlar

AKP'nin Seçim Yasasında Baraj Oranı Netleşti!

AKP’nin seçim yasası değişikliğiyle ilgili çalışması son aşamaya geldi. Taslak teklifte ittifak içi baraj uygulamasına gidilmemesi; seçim barajının yüzde 7’ye çekilmesi görüşü netleşti. Hazırlanan taslak teklifin 10 ila 15 maddeyi kapsayacak mini bir değişiklik paketi olacağı ifade edildi.

AKP kurmayları, seçim barajının yüzde 10’da kalmasının bazı partilerin oylarında “fazla büyümeye” neden olduğunu, küçük partilerde ise bir ümitsizlik yarattığını söyleyerek, “Küçük partilerin ümidini kırmayacak, mevcut büyük partilerin de hacminden daha fazla büyümesinin önüne geçecek bir oran” üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Teklifte ittifak içi baraj uygulamasına gidilmemesi; Türkiye barajının ise yüzde 7’ye çekilmesi görüşü netlik kazandı.

Mevcut ittifaklı seçim sisteminde D’hondt Sistemi’ne göre, önce ittifakların sonra da partilerin çıkarttıkları milletvekilleri sayısının belirlendiğine işaret eden AKP kurmayları, yeni teklifte oyların dağıtımına ilişkin bir değişikliğin de masada olduğunu ifade etti. Buna göre, seçimde parti oyları ile ittifak oylarının dağıtımında önce partilerin daha sonra ittifakın oylarının hesaplanması görüşü öne çıktı.

'DARALTILMIŞ BÖLGE' TEKLİFTE YER ALACAK

AKP’nin önümüzdeki günlerde MHP’ye götüreceği teklifte, “daraltılmış bölge” seçim sisteminin de yer alacağı belirtildi. AKP’nin, daraltılmış bölgede sistemin her il için beş vekil üzerinden kurgulanması halinde, küçük illerde aritmetiğin değişmediği, büyükşehirlerde de mevcut tabloda radikal değişimler yaşanmayacağı tezinden hareket ettiği kaydedildi.

KENDİ VEKİL SAYISI ARTACAK

Habere göre, seçim bölgelerinde en fazla 7 milletvekili olması durumunda yapılan simülasyonda, partilerin milletvekili sayılarındaki değişimler de ana hatlarıyla hesaplandı. Formüle göre, bu sistem AKP’nin artı 12, CHP’nin 7 milletvekili kazanacağı, MHP, İYİP, HDP’nin ise 3 veya 4 milletvekili kaybetmesi sonucunu doğuracak.

HAZİNE YARDIMININ KESİLMESİ

Hazine yardımının kesilmesin ilişkin Siyasi Partiler Yasası’na “terörle bağı olan ve suça dahil olan parti tüzel kişiliklerinin Hazine yardımının kesilmesi” şeklinde bir madde eklenecek. Söz konusu karar bir yargılama sonucu alınabilecek.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Böyle zam mı olur. Vicdanınız kurusun. 114 TL’den 650 TL’ye yükseldi AKP'den istifa etti: Partiyi pelikancılar yönetiyor. İmamoğlu "Kimden aldınız bu bilgiyi" diye sorunca gerçek ortaya çıktı Bahçeli'nin hedef aldığı Ekrem İmamoğlu'ndan ilk açıklama