Aman dikkat: Korona virüs bir kişiden 625 kişiye bulaşıyor!

4834 izlenme 17 Mart 2020
Reklamlar
Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, "3-4 hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz. Ama bu çok kritik sayı 30 bin bile olabilir" dedi.

Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, salgının yayılma hızıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Virüsün yayılma hızının büyük ölçüde arttığına dikkat çeken Azap, “Tek bir kişiden 125, hatta 625 kişiye bulaşıyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Habertürk’teki canlı yayında korona virüs salgının beklentiler doğrultusunda ilerlediğini belirten Prof. Alpay Azap, şunları söyledi:

"Bir virüs bir topluma ilk girdiğinde vaka sayılarında hızlı bir artış bekleniyor. Logaritmik olarak artıyor vaka sayıları. Çünkü bir kişi yaklaşık beş-altı kişiyi hasta ediyor. O beş-altı kişi kendi etrafındaki beş-altı kişiyi enfekte ediyor. Bunların aralarındaki süre eskiden bir hafta civarındaydı. Şimdi üç-beş güne düştü. Tek bir kişiden 125, hatta 625 kişiye bulaşıyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız.

3-4 hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz. Ama bu çok kritik sayı 30 bin bile olabilir, vatandaşlarımızın önlemleri alması lazım. Uyarılara dikkat etmesi lazım. Böyle olursa, 3-4 binde sayıyı sınırlı tutabiliriz" 
 
İNSANLAR BİRBİRLERİNE 3-4 ADIMDAN FAZLA YAKLAŞMASIN

“Sosyal mesafeyi koruma meselesini sürekli hatırlatıyoruz. Zaten alınan tedbirlerin önemli bir kısmı tamamen bunu sağlamaya yönelik” diyen Prof. Azap, şunları söyledi:

“Bütün seçenekleri en ince ayrıntısına kadar tartışıyoruz ama bir önlem alırken, o aldığınız önlemin getirecekleri var, faydalar var. Bir de götürecekleri var. Sebep olacağı birtakım olumsuz sonuçlar var. Dolayısıyla bunları iyi düşünüp taşınmak lazım.

Açıkçası bugün uzun tartışmaların sonunda henüz öyle bir noktada olmadığımız için, bir sokağa çıkma yasağı gibi bir şeye, İtalya’daki gibi bir duruma ihtiyacımız olmadığını düşündük. Ama bu sosyal mesafeyi koruma meselesini sürekli hatırlatıyoruz. Zaten alınan tedbirlerin önemli bir kısmı tamamen bunu sağlamaya yönelik.

Yani insanların birbirlerine bir metreden, 3-4 adımdan daha fazla yaklaşmasını engellemeye yönelik. Kalabalık mekanlarda bir arada durmalarını, havalandırması iyi olmayan yerlerde bir arada uzun zaman geçirmelerini engellemeye yönelik şeyler.

Bu virüs çok kolay yayılıyor. Vatandaşlarımız da hep bunu düşünsünler. Bu tedbirler bunu sağlamak için alınıyor. Ona göre hayatlarını planlarlarsa, bu salgını çok fazla yayılma fırsatı bulamadan ülkemizde atlatabilir diye ümit ediyoruz.”

"VAKA SAYISI 100 BİNLERE ULAŞABİLİR"

Öte yandan, Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, korona virüse ilişkin bilgi verdi. Tele 1 TV'de Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Alpay Azap’ın vaka sayısının beş binlere yükselebileceğine yönelik açıklamasını değerlendiren Dr. Vedat Bulut, bu sayının “iyimser” kalabileceğini belirtti. Bulut, Haziran’a kadar en 20 bin vaka görülebileceğini, bu sayının 100 binlere ulaşmasının sürpriz olmayacağını söyledi. Bulut, virüsün hızlı yayılımına bir kez daha dikkat çekti.

Kaynak: Yeniçağ

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türk Lirasında korkulan oldu Bakan Nebati'nin toplantısına katılan ekonomist bu işin sonunda dolardaki patlamayı açıkladı CHP karavanına saldırı: Kılıçdaroğlu afişi parçalandı Erdoğan bayramlaşma mesajında konuşurken uyuyakaldı, kriz çıktı...