Ana Sayfa
29 Ağustos 2021 ( 1111 izlenme )
Reklamlar

Başkan durdurulamıyor, Genel Merkeze imalı muhalefet

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'dan tartışma yaratacak paylaşım...

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, sosyal medya hesabından tartışma yaratacak bir paylaşımda bulundu.

Tanju Özcan, "Muhalefet yarım ağız erken seçim çağrısı yapıyor…" derken, "Samimi iseniz ülkenin bekası için Sinei Millete dönün!" dedi.

Özcan, şunları yazdı:

"Ülkem sığınmacı istilasına uğradı,
Parlementonun işlevi kalmadı
Gençler işsiz
Esnaf çaresiz
Hükümet beceriksiz
Buna karşın muhalefet yarım ağız erken seçim çağrısı yapıyor…
Samimi iseniz ülkenin bekası için Sinei Millete dönün! 
MEVZU VATANSA KOLTUK TEFERRUATTIR!!!"

Öte yandan, Özcan için çeşitli iddialar da ortaya atılıyor. Paylaşımıyla CHP Genel Merkezine imalı muhalefet yapan Özcan'ın CHP'den ayrılıp, Muharrem İnce'nin kurduğu Memleket Partisi'ne geçeceği yorumları yapılıyor.

İşte Tanju Özcan'ın o mesajı:


SİNEİ MİLLET NEDİR

Sinei millet, meclis zeminini terk etmek, halkın arasına katılıp, halk hareketi başlatmak ve siyasi iktidarı ya da egemenlere başkaldırı anlamını taşıyor. Kavram, siyasi arenada muhalefetin iktidara karşı son ‘silahı’ olarak tanımlanıyor. Bugüne kadar Meclis'te tek bir milletvekili sinei millete döndü. O da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçiminde gerçekleşti. Sinei millet diyen DYP Hatay milletvekili Murat Sökmenoğlu milletvekilliğinden istifa etmişti.

TARİHTE SİNEİ MİLLET TARTIŞMALARI

“Sinei millete dönme” kavramı Türk siyasetine ilk kez Atatürk ile girdi. Harbiye Nazırlığı'nı kabul etmeyen Mustafa Kemal “Biz de sinei millete döneriz” deyip ordudan istifa etti ve kurtuluş mücadelesini başlattı. Siyasi partilerin bu terimi kullanması ise Demokrat Parti döneminde oldu. 1946 seçimlerini “şaibeli” bulan parti, CHP'yi sinei millete dönmekle tehdit ettiyse de tartışmaların ardından bu tehdit sözde kaldı sadece.

Demokrat Parti'nin “sinei millet”i siyasi platforma taşımasının ardından kavram hemen hemen her cumhurbaşkanlığı seçiminde gündeme geldi. 1966'da Cevdet Sunay'ın ve 1973'te Fahri Korutürk'ün cumhurbaşkanlığı seçilmesinden önce AP ve CHP dayatmaya karşı sinei millete dönebileceklerini açıkladılarsa da uygulayan olmadı.

1989 yılında Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin öncesinde de sinei millet tartışmaları gelip gündemin başına oturdu. DYP lideri Demirel ve SHP lideri İnönü, “Özal'ın cumhurbaşkanlığını engelleyebilmek” için bilindik bir yönteme sinei millete dönme tahdidine başvurdular. Ancak Özal Çankaya'ya çıktı. Demirel tehdidini unuttu. İnönü ise sinei millet için “Başvurmayı düşündüğümüz yöntemlerden biriydi, yanlış anladınız” açıklaması yaptı.

Bir sonraki sinei millet tartışması 28 Şubat muhtırasında ortaya çıktı. İstifa etmek zorunda kalan dönemin başbakanı Erbakan, “sinei millet” dediyse de devamını getiremedi.

Cumhurbaşkanı Demirel, hükümet ortağı Tansu Çiller'e hükümet kurma görevini vermeyince DYP de sinei millet kozunu kullanmaya başladı. Kamuoyu günlerce bu kararı tartıştı. Karar sadece tartışıldı ve hiçbir sonuç alınamadı.

Bugüne kadar Meclis'te tek bir milletvekili sinei millete döndü. O da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçiminde gerçekleşti. Sinei millet diyen DYP Hatay milletvekili Murat Sökmenoğlu sözünde durdu ve istifa etti.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ekrem İmamoğlu’ndan sosyal yardım açıklaması Yılmaz Özdil 3 tweetle iktidarı can evinden vurdu Gökçek'in HDP'li dediği İSPARK çalışanı AKP’li çıktı! Sedat Peker, BTP lideri Hüseyin Baş'ın konuşmasını paylaşarak son mesajını Venezuela üzerinden verdi