Ana Sayfa
09 Temmuz 2020 ( 2946 izlenme )
Reklamlar

'Cumhurbaşkanlığı Sistemi Bir Tuzaktı...'

AKP hükümetlerinde Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Geleceği Özel’de Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve TELE1 Ana Haber sunucusu Evren Özalkuş’un sorularını yanıtladı.

İşte AKP ve Saray'ı karıştıracak o flaş sözler:

Ben siyasete öyle hevesle girmiş, peşinde koşmuş biri değilim. Ben bir bilim adamıyım. Siyaset toplumu en kolay dönüştürebilecek bir alandır. Daha kısa vadede bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bilim daha uzun vadeli imkanlar tanır. Siyasetle bir toplumu, ülkeyi en üst noktaya da taşıyabilirsiniz çok ciddi bozulmalar da yaşayabilirsiniz ki son on beş yirmi yıl içinde bunların hepsini yaşadık.

Benim AK Parti'den ayrılmamın bazı nedenleri Başbakanlıktan ayrılma nedenlerimle örtüşür ama sonrasında da bazı sebepler vardı. Bunları o zamanda ifade etmiştim. Birincisi şeffaflık yasasıydı. Yolsuzluklarla mücadele amacıyla gelmiş bir partinin şeffaflık yasasını çıkarması gerekirdi bu olmadı. Diğeri siyasi etik yasasıydı. Ben siyasete ahlak temelli bakarım. Eğer Makyavelist gibi baksam şu an hala Başbakandım. Siyaseti sadece güç alanı olarak görürseniz güce tutunursunuz.
 
Zamanla farkettim ki AK Parti'nin temel amacı gücü ele geçirmek sonra da ahlakı güce aracı kılmak. İlkeleri güce aracı kılmak. Bunu bir uygulama ile, eylem ile farkediyorsunuz. Şeffaflık diyorum normal bir siyasi yapının bunu yüceltmesi lazım, siyasi etik diyorum normal bir yapının bunu yüceltmesi, değerli kılması lazım. İhalelerin şeffaflığı diyorum, devlet adamı hediye kabul etmez diyorum değer görmüyor.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini Türk demokrasisine yapılmış bir tuzak olarak görüyordum bu yüzden muhalefet etmiştim hala öyle görüyorum. Çünkü demokratik olgunluktan, bu konuda ualştığımız yerden geriye gittik. 15 Temmuz'da şanlı bir direniş ortaya koymuş bir toplumun hakettiği sistem cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değildir. 3 yıl boyunca bunu sayın Cumhurbaşkanı'na da söyledim, partinin üst kademesine de söyledim ama baktım ki olmuyor işte o noktada mevcut süreç yaşandı ve ayrılığım gerçekleşti.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bir aday Kılıçdaroğlu'nu desteklemek için çekildi. Çekilmemek için direnen Muharrem İnce şokta Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na: İttifakı boz Oyuncu Nejat İşler'den yangınlarla ilgili AKP'ye zehir zemberek sözler Mansur Yavaş'ın acil su yatırımları için istediği kredi reddedildi