Ana Sayfa
02 Aralık 2019 ( 564 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan'dan bir ilk...

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, filtresiz termik santrallere mevzuata uyum için 2.5 yıl daha süre veren, torba yasanın 50. maddesindeki değişikliği veto ettiğini açıkladı.

Meclis AKP ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile geçen filtresiz termik santrallere mevzuata uyum için 2.5 yıl daha süre veren, torba yasanın 50. maddesindeki değişikliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veto etti. Bu veto Erdoğan'ın ilk vetosu oldu.

15 termik santralin bacasına filtre takılmasını 2.5 yıl erteleyen düzenlemeyle ilgili olarak da konuşan Çelik, "Cumhurbaşkanımız termik santrallere filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi doğru bulmamış ve az önce veto etmiştir" dedi.

AKP VE MHP'LİLERİN OYLARIYLA KABUL EDİLMİŞTİ

Türkiye'nin çeşitli illerine dağılmış durumdaki yaklaşık 15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilmişti. 

ERDOĞAN'IN İLK VETOSU

Erdoğan, Ağustos 2014’te kazandığı seçimin ardından Cumhurbaşkanlığı görevine gelmiş, Haziran 2018 seçimlerinde ise tek başına ‘yürütme’ görevi aldığı başkanlık sistemine geçilmişti. Erdoğan, 2014’te geldiği Cumhurbaşkanlığı görevinde daha önce Meclis’ten önüne gelen hiçbir yasada veto hakkını kullanmamıştı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Türkiye’nin Haziran 2018’de resmen geçtiği başkanlık sistemine göre cumhurbaşkanı bir yasayı veto ettiği takdirde kanunun aynen yayımlanabilmesi için eskisinden farklı olarak Meclis'in salt çoğunluğu (301) tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Parlamenter sistemde ise geri gönderilen kanunun, kanunu imzalayan milletvekillerince yeniden imzalanması yeterliydi.

Öte yandan Meclis, geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa, Cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar Meclis'e geri gönderebilir.

Kaynak: KRT

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İYİ Parti'den Bağımsız Türkiye Partisi'ne 'hayırlı olsun' ziyareti İşte meclise sunulan kaderin zam planı. Hazır olun zamlar kaderiniz olup yağacak Sedat Peker'den bir paylaşım daha: İktidarın içindeki bazı şahısları... Asgari ücretliler dikkat !