Ana Sayfa
05 Mart 2020 ( 2200 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan'ın Putin'e teşekkürü Meclis'i karıştırdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’daki görüşme için Putin’e iki kere teşekkür etmesi Meclis’te tartışmaya neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “İçime sindiremiyorum, sindiremiyorum, sindiremiyorum. Olmaz! Yanlış” ifadelerini kullandı.

İdlib’de peş peşe gelen şehit haberlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da bir araya geldi.

İki lider basına kapalı görüşme öncesi açıklamalarda bulunurken, Erdoğan’ın Putin’e görüşme için iki kere teşekkür etmesi Meclis’te tartışmalara neden oldu.

TBMM Genel Kurulu’nda partisi adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Ben ülkemin Cumhurbaşkanının orada, Rusya Devlet Başkanının karşısında bu görüşmeyi Rusya’nın Türkiye’ye bir lütfu olarak görmesini, algılamasını ve kamuoyuna böyle paylaşmasını içime sindiremiyorum, sindiremiyorum, sindiremiyorum. Olmaz! Yanlış!" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN İTİBARINI İKİ PARALIK EDERSİN?
 
Altay şöyle konuştu:

"Bugün Sayın Cumhurbaşkanı, Ak Parti Genel Başkanı olarak değil, Türkiye Cumhurbaşkanı olarak orada, Rusya’da ve ben onun şu anda yüksek bir profilde, itibarlı bir şekilde bu görüşmeleri yapmasından yanayım; kaldı ki Rusya’nın da an itibarıyla bir saygısızlığı yok ama bir şey var, beni üzen bir şey var: Şimdi sayın milletvekilleri, Sayın Cumhurbaşkanının “Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.” ifadesi diplomatik teamüllere aykırı bir ifade; her şey bir yana, 2 defa tekrar ediyor. Sanki Putin, devlet başkanı; Türkiye Cumhurbaşkanı, bir bakan; olmaz. Bir bakanı kabul ederse bunun adı “kabul”dür. Ama Birleşmiş Milletler “devletlerin egemen eşitliği ilkesi”ne dayalı olarak kurulmuştur, ülke ne kadar büyük olursa olsun. Yani 1,5 milyar nüfuslu Çin Devlet Başkanı ile dünyanın en küçük ülkesinin devlet başkanı eşittir. Devlet başkanları eşittir. Ben ülkemin Cumhurbaşkanının orada, Rusya Devlet Başkanının karşısında bu görüşmeyi Rusya’nın Türkiye’ye bir lütfu olarak görmesini, algılamasını ve kamuoyuna böyle paylaşmasını içime sindiremiyorum, sindiremiyorum, sindiremiyorum. Olmaz! Yanlış!

Sanki mevkidaş değiller, sanki İdlib’de ş&ehit olan 57 Mehmetçik’imizin kanı Rusya’nın eline bulaşmamış gibi. İdlib’de ş&ehit olan Mehmetçik’imizin k&anında Suriye merkezi yönetiminin silahlı kuvvetleri kadar Rusya silahlı kuvvetlerinin de dahli vardır. (CHP sıralarından alkışlar) 57 ş&ehidimizin kanından Esad ne kadar sorumluysa Rusya da o kadar sorumludur ve sen gidip “Beni kabul ettiğin için teşekkür ederim.” dersen Türkiye'nin itibarını iki paralık edersin. Ben buna isyan etmeyeyim de neye isyan edeyim kardeşim! Böyle şey olmaz."

"BU BİR NEZAKET CÜMLESİDİR"

Altay’ın sözlerine cevap AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den geldi. Zengin, “Sayın Altay’ın konuşmasının baş kısmına katılmamak mümkün değil, zaten hep böyle ifadeler duymak istiyoruz, birlik ve tutarlılık ifadelerini. Bütün arkadaşlarım, hepimiz gün içerisinde, Rusya’ya inişten itibaren görüşmeleri yakinen takip ediyoruz. Oraya gidiş sebebimiz, hangi sebeple gittiğimiz bellidir, bizim bu manada Rusya’ya yüklediğimiz sorumluluk da belli. Olan biten konusunda Rusya’nın muhakkak burada bir payı olduğuna inanıyoruz. Biz oraya bir kez daha sınırlarımızı ortaya koymak için gittik. Şimdi, tablo böyleyken, buraya gidildiğinde, bir nezaket cümlesini alıp bu kadar yüksek tonda bir yere taşımayı iyi niyetten uzak olarak addediyorum. Tablo bellidir yani bu toplantı Türkiye’de yapılmış olsaydı muhtemelen bu ifadeyi duyacaktık “Teşekkür ederiz bizi kabul ettiğiniz için.” Bu bir nezaket cümlesidir yani, onun daha ötesi değildir” şeklinde konuştu.

Meclis’te yaşanan tartışma tutanaklar şöyle yansıdı:

ENGİN ALTAY – Hayır.

ÖZLEM ZENGİN – Öyledir, nezaket cümlesidir.

ENGİN ALTAY Bakın “kabul” ayrı bir şey. Aslında, doğrusu şudur: Sayın Erdoğan’ın Moskova’ya gitmesi de bir yönüyle, bu görüşme noktasında yanlıştır, Sayın Putin’in İstanbul’a gelmesi de. Bizim orada 57 askerimiz ö&lmüş. Bu görüşmenin, bir kere, bence, başka bir yerde yapılması daha doğru olandır.

Sayın mevkidaşım, diplomaside “kabul” ayrı şeydir, “görüşme” ayrı şeydir. Sayın Erdoğan şunu deseydi: “Bu görüşme iyi oldu. Teşekkür ederim. Size zahmet verdik.” bunu bile anlardım ama “kabul”… Türkiye Cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanının altında değildir. (CHP sıralarından alkışlar) Aslında, Erdoğan’ı savunuyorum ama toplamda Türk milletini savunuyorum. Lütfen, sözlerimi çarpıtmayın.

ÖZLEM ZENGİN – Ne güzel bir konuşma yaptın Başkan, lütfen…

ENGİN ALTAY – Onun itibarı, Türkiye’nin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sıfatıyla bu milletin itibarını temsil ediyor.

ÖZLEM ZENGİN – Sayın Başkan, ne güzel bir konuşma yapmıştınız başlangıçta, niye bunu orada noktalayamıyorsunuz?

ENGİN ALTAY – Kabul yanlıştır, dili sürçmüş olabilir, başka bir şey yok.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Eski sağ kolundan Erdoğan'ı çok kızdıracak paylaşım Anonymous ve Sedat Peker birbirine girdi Bu işin şakası yok! Sokağa çıkan yaşlılara verilecek ceza belli oldu Sedat Peker'in 'FETÖ' iddialarının ardından çok konuşulacak çıkış!