Ana Sayfa
07 Ocak 2020 ( 254 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan: Mücadeleyi sanal ortamda da yürütmemiz gerekiyor

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın (MİT) Etimesgut ilçesindeki Bağlıca semtinde inşa edilen ve ‘Kale’ olarak adlandırılan yeni hizmet binası açıldı. Açılışta konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “(MİT) Libya'da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan, MİT’e, “Mücadeleyi sanal ortamda da yürütmemiz gerekiyor” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Mirasçısı olduğumuz Osmanlı, daha kuruluş yıllarından itibaren güçlü bir istihbarat sistemi tesis etmiştir. Bugünkü MİT’in yaptığı görevleri yürüten bir veya birden fazla yapı daima olagelmiştir

Esasen Osmanlı’nın gerilemeye başlamasında istihbarat zafiyetinin de önemli payı vardır. Son dönemde istihbarata önem verilmeye başlanmışsa da maalesef kötü gidişin önü kesilememiştir. Sultan Abdülhamit Han’ın bu konuya verdiği ehemmiyet ve başarılar kayda değerdir.

MİT’in son dönemde Kuzey Irak’ta PKK’nın lider kadrosuna yaptığı operasyonlarla örgütün kendini en güvende hissettiği yer başlarına geçirmiştir. Örgüte çok büyük kayıplar verdirilmiştir. Bu tablo ülkemizin teknolojiyle istihbaratı bir arada kullanma seviyesini göstermesi bakımından çok önemlidir.

Cemal Kaşıkçı cinayetinde olayın başından sonuna kadar her düğümü çözerek hem bu kanın üzerimize sıçramasını engellemiş hem de muhataplara Türkiye’nin ağırlığını hissettirmiştir. Teşkilatımız güvenlik güçleri sahaya inmeden önce zemini hazırlamaktadır.

Özellikle Suriye krizinin başladığı ilk günden itibaren sahada aktif rol oynayan teşkilatımızın sınır ötesi harekatlarımızın başarıya ulaşmasında çok büyük emeği bulunuyor. Şimdi de Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor. Devletimizin ve milletimizin çıkarlarını savunmaya devam edeceğinize yürekten inanıyorum.

Teröristlerin ve casusların tespitinde büyük verinin analiz edilmesi, profilleme çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Bunun için de devlete ait verilerin tek yerde toplanmasını sağlamak durumundayız. MİT bu şekilde topladığı ve analiz ettiği verileri, TSK, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet genel Müdürlüğü işle paylaşacaktır. Böylece koordinasyon sorunları da ortadan kalkmış olacaktır.

Bunun önemini yaşadığımız krizlerde müşahede ettik. En somut örnek olarak FETÖ’nün kurumlarımızdan temizlenmesiyle birlikte güvenlik alanındaki başarılarımız arka arkaya gelmeye başlamıştır. Daha da önemlisi güvenlik kurumlarımız yeteneklerini kapasitelerini hatta personellerini milli güvenlik ihtiyaçlarımız için paylaşılabilir bir noktaya eriştirmiştir. Bu tablo kurumlar arasında güvenin tesis edildiğine işaret ediyor. Amacımız kurumlar arasındaki istihbarat işbirliğini şahıslar üzerinden yürütülür olmaktan çıkartıp sağlıklı bir mekanizmaya kavuşturmaktadır. Bunun için önümüzdeki günlerde başkanlık edeceğimiz Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk. Bunun hayata geçmesiyle koordinasyon meselesi tümüyle çözülmüş olacaktır.

Bunların başında, yeni teknolojileri ve yeni operasyonel yöntemleri geliştirmek geliyor. MİT’in ülke içindeki görevlerini azaltarak yurt dışı operasyon kabiliyetini artırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde yurt dışında daha fazla örtülü faaliyet yürüten, teknik ve siber istihbaratta daha etkin bir yapı bekliyoruz. Orta ve uzun vadede bu kabiliyete sahip olmaya mecburuz.

Bu mücadeleyi sanal ortamda da yürütmemiz gerekiyor. İnternetin teröristlerce ve casuslarca oldukça etkin şekilde kullandığı günümüzde teşkilatın da siber istihbarata eğilmesi kaçınılmazdır. Teşkilatımızın karşımızdaki sorunların çözümü konusunda kendisinden beklediğimiz katkıyı vermeye devam edeceğine inanıyorum. MİT’in isimsiz kahramanları gerektiğinde Akıncı, gerektiğinde Derviş misali görevlerini yerine getirmeyi sürdüreceklerdir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erdoğan Asgari Ücreti bugünden açıkladı. Herkes bu cümlesini atladı Rum Başpiskopos'tan Avrupa'yı şaşırtacak sözler 'Erdoğan Kendisi Ve Ailesi İçin Korkuyor, Yeni Anayasa...' İçişleri Bakanlığı yeni tedbirleri açıkladı