Erkan Baş: 23 milyon aile bir aileden hesap soracak

2673 izlenme 10 Kasım 2020
Reklamlar
Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Daha dün, ‘Bakmayın altımdakilere, ekonomiyi ben yönetiyorum’ diyen Erdoğan, damadı halkın önüne atarak bu işten sıyrılmaya çalıştı” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) partisinin haftalık basın toplantısında konuştu. Baş, Berat Albayrak’ın istifası üzerinden iktidara bir çağrıda bulundu. Baş, “Boş koltuk bile sizden daha faydalı, derhal o koltukları boşaltın!” dedi.

Bugünün 10 Kasım olduğunu hatırlatan Baş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’i 82. ölüm yıl dönümünde “Emekçi, yoksul Türkiye halkının Kurtuluş Savaşı’na önderlik eden ve Cumhuriyet’i kuran Gazi Mustafa Kemal’i saygıyla anıyoruz” sözleriyle andı.

Partisinin temsil ettiği işçi sınıfı, devrimci güçler ve sosyalistlerin, Türkiye halklarının eşit, özgür ve barış içinde yaşayacağı bir ülke için her türlü gericiliğe karşı mücadeleyi sürdüreceğini dile getiren Baş, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in yaşayacağını ve sosyalizmle taçlanacağını vurguladı.

‘BU KİŞİ NEDEN BAKAN YAPILDI?’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili sözlerini sürdüren Baş, tabloyu “Aklımızın almadığı olaylar” şeklinde nitelerken, Albayrak’ın ekonomiyi yönettiği dönemde, Türkiye’deki tüm temel ekonomik göstergeler dibi gördüğü, Merkez Bankası rezervlerinin eridiği, enflasyon, dış ticaret açığı ve işsizliğin arttığı ve Türk Lirası’nın değer kaybettiğini hatırlattı.

“Resmi rakamlar bile bunu gizlemiyor” diyen Baş, “Bu kişi neden bakan yapıldı?” diye sordu.

‘ERDOĞAN DAMADI HALKIN ÖNÜNE ATTI’

TİP Genel Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu düzende işler Saray kurallarına göre yürüyor.Biliyorsunuz, krallıklar, padişahlıklar, monarşiler söz konusu olduğunda, evlilik müessesesi aslında bir iktidar mücadelesi esas alınarak yapılır. Nüfuz sahibi olan ‘hanedanlıklar’ veya ailelerin çocukları evlendirilir ki, güç tek elde toplansın. Albayrakların Erdoğan’lara damat vermesi de işte tam bu türden bir evliliği anlatıyor.

Erdoğan ne diyordu bundan 5 yıl önce: ‘Türkiye’nin bir anonim şirket gibi yönetilmesini istiyorum.’
İşte bu anonim şirket, aslında bir aile şirketi olarak kurgulanıyor ve baba tepede, damadı altında gül gibi geçinip gidiyorlar…

Yalnız burada ufak bir detay var. O da biz yani halk! Onlar mutlu mesut yöneticilik oynarken yıllar boyunca olan bize oldu. İşten atılan biz olduk. Türkiye bir emekçi mezarlığına döndü. Güvencesiz çalıştırıldık. Evimize giren para her geçen gün biraz daha azaldı. Borca battık. Yoksullaştık. Bize karşı suç işlendi! ‘Yeter artık’ dedik!

Ve daha dün, ‘Bakmayın altımdakilere, ekonomiyi ben yönetiyorum’ diyen Erdoğan, damadı halkın önüne atarak bu işten sıyrılmaya çalıştı.”

‘HERKES GÖRDÜ, BASIN PATRONLARI GÖRMEDİ’

Albayrak’ın istifası sonrası özellikle anaakım medyanın sessiz kalmasını eleştiren Baş, “Kendisinden habersiz Merkez Bankası başkanı değiştirilmesine çok içerleyen Instagram yakışıklısı Damat Bey, ‘at izi it izine karşıtı’ diyerek istifasını duyurdu. Bu paylaşımı ben gördüm, siz gördünüz, ABD’dekiler, Çin’dekiler, Kuzey Kutbundakiler, Güney Afrika’dakiler herkes gördü” diye sözlerine devam ederken, bu paylaşımı sadece basın patronlarının görmediğini vurguladı.

’23 MİLYON AİLE BİR AİLEDEN HESAP SORACAK’

27 saat boyunca gazeteciliğe, devlet yönetimine, demokrasiye, hukuka ve etik ilkelere tam anlamıyla ihanet edildiğini söyleyen Baş, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Sonra dün akşamdan beri şu söylenmeye başlandı: ‘Efendim niye bu kadar tepki veriyormuşuz! Aile içinde olan bir olaymış!’

Böyle bir günde söylemek zul geliyor ama bu utanmazlara hatırlatıyorum. Beyler burası babanızın çiftliği değil, ellerimizle kurduğumuz Cumhuriyet’tir. Burası halkın oylarıyla seçilerek geldiğimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. O Anadolu Ajansı babanınızın malı değil, bizim vergilerimizle maaş alıyorsunuz. O Saray, yoksul halkın ödediği vergilerle yapıldı.

Aile arasındaymış! Bu ülkede 23 milyon aile var. 23 milyon aile, bir aileye bakacak öyle mi? 23 milyon aile bir aileye diz çökmeyecek. Yok öyle yağma, 23 milyon aile o bir aileden ve etrafında kümelenen para babalarından hesabını soracak merak etmeyin.”

GAZETECİLERE ÇAĞRI: ‘BİZ YAYIMLAYACAĞIZ’

Sözlerinin devamında basın emekçilerine seslenen Baş, gazetecilerin ne kadar zor koşullar altında çalıştıklarını ve basın patronlarının alacağı ihaleler uğruna mesleklerini yapmayı engellediklerini bildiğini belirterek, bir çağrıda bulundu. Baş “Türkiye, o bir aileden kurtulunca, siz gazeteciler de kurtulmuş olacaksınız! Buradan ilan ediyorum. Yapamadığınız haberlerini patronlarınız yapmıyorsa bize getirin, biz yayımlayacağız” dedi.

‘AHMET HAKAN’I GAZETECİDEN SAYMAYACAĞIZ’

“Ahmet Hakan gibi basın, gazetecilik adına ahkam kesenlerin halktan nasıl haber gizlediklerini gördü bu millet. Gözümüzün önünde oldu! Unutmayacağız ve bundan sonra da gazeteciden saymayacağız!”

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan hakkında da konuşan TİP Genel Başkanı, Elvan’ın işçilerin haklarını elinden alan torba kanunları Saray’dan geldiği gibi kılıfına uydurup Meclis’ten geçiren Plan Bütçe Komisyonu Başkanı olarak tanındığını hatırlattı. Elvan’ın ayrıca Çorlu Tren Katliamı’nın sorumlularından biri olduğunu dile getiren Baş, “Çorlu’da treni raydan çıkaran adam bugün ekonominin başına getirildi. Not ediyoruz” dedi.

‘DAMAT OLAYI BAŞLANGIÇTI’

Konuşmasına “Berat’ıyla, Fahrettin’iyle, Lütfi’siyle ve hepsinin tepesindeki Erdoğan’ıyla, patronların bu kurulan düzenden çok memnun olduğunu biliyoruz. 2020’de halkın anası ağlarken, hepsi karlarına kâr kattı” sözleriyle devam eden Baş, şu ifadeleri kullandı:

“Halk enflasyondan, borçlardan, açlıktan bunalınca da verelim Damat’ı kurtaralım tahtı dediler. Mesele hem Damat hem değil. Mesele hem Lütfi hem değil.

Mesele, kurdukları Saray düzeni! 23 milyon aile bir ailenin, birkaç büyük servet sahibinin yükünü daha fazla taşımayacak! 23 milyon aile bir avuç patron için çalışmayacak! Damat olayı başlangıçtı. Devamını getireceğiz!”

‘KOLTUK BOŞ KALINCA EKONOMİ İYİLEŞTİ’

Baş, Albayrak’ın istifası sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunun 24 saat boş kalmasıyla ülkede ekonomik göstergeler açısından son 2 yıldaki en iyi günün yaşandığını söyledi.

ERDOĞAN’A ÇAĞRI: BOŞALTIN O KOLTUKLARI

Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir sistemin saçmalığı bundan daha iyi nasıl ispatlanabilirdi ki? Türkiye’de Sağlık Bakanı pandemiyle mücadele etmiyor, eğitim bakanı çocuklarımızın eğitim alamıyor oluşuyla “çok talep var, ne güzel” diyerek mutlu oluyor. İletişim Başkanlığı diye bir kurum var iletişimi durduruyor!

Demek ki neymiş biz haklıymışız…

Bakın Hazine ve Maliye Bakanı koltuğu boş kalınca ekonomi biraz olsun düzeliyor. Demek ki, mesela Adalet Bakanı istifa etse memleketin hukuk sistemi düzelecek. Tarım ve Orman bakanı gitse çevre katliamlarını durdurmak mümkün olacak. Boş koltuk bile memleket için bunlardan daha faydalı.

Cumhurbaşkanı’na bir çağrıda bulunuyorum; boş koltuk bile sizden daha faydalı, derhal o koltukları boşaltın!”

‘REHAVETE DÜŞMEK YOK, MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Meclis’te görüşülen ve işçilerin kıdem tazminatına yönelik saldırı anlamına gelen torba yasa hakkındaki sözleriyle basın açıklamasını bitiren Baş, kararlı duruş sonrası bugün itibariyle yasadan özellikle hak gaspı anlamına gelen maddelerin geri çekileceğinin söylenmeye başladığını duyurdu.

Bunun olumlu bir adım olduğunu söyleyen Baş, “Rehavete düşmek yok, işçi düşmanı yasalar geri çekilecek. Sonuna kadar takipçisi olacak ve mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bursa Kestel'de çocuklara bakarak mastürbasyon yapan bir kişi böyle görüntülendi 17 Ağustos depreminin 24. yılında, Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan ezber bozan İstanbul depremi tahmini Yılmaz Özdil Türkiye'yi imha etmek için yapılan gizli planı açıkladı: Siz vatan hainisiniz Kılıçdaroğlu'nun gözünü oydular