Ana Sayfa
21 Eylül 2022 ( 3628 izlenme )
Reklamlar

İki uzman dolar için tarih vererek uyardı

Türkiye'de dolar ve euro uzun bir aradan sonra yeniden 18 liranın üzerine demir attı. Analistler doların daha da artacağı yönünde beklenti içinde. Gözler ABD'deki FED toplantısına çevrilmişken Türkiye'de dolar kurunu vuracak bir açıklama geldi.

Gözler ABD'nin Eylül ayında yapacağı FED toplantısında... nasıl bir faiz kararı çıkacağı merakla bekleniyor. Türkiye'de doların da akıbetini belerliyecek faiz kararıyla ilgili iki ekonomistten korkutan bir açıklama geldi. FED eylül ayı faiz kararı toplantısını 2021 Eylül tarihlerinde yapacak. FED faiz kararı toplantısının ardından Jerome Powell'ın 21 Eylül akşamı saat 21.00'da açıklama yapması bekleniyor. Temmuz ayı faiz kararı toplantısında ise ABD merkez bankası, fonlama faiz aralığını %2,25 %2,50 olarak değiştirirken, FED politika faizini 75 baz puan artırmıştı. 

İki ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut ve Remzi Özdemir, YouTube programında bununla ilgili korkutan bir değerlendirme yaptı ve Türkiye ekonomisini 23 Eylül'de büyük bir tehlikenin beklediğini iddia ettiler. Her iki ekonomist de doların 23 Eylül'de kırılacağını söyledi ve şu değerlendirmeyi yapıp uyarıda bulundular. 

Evren Devrim Zelyut şu açıklamada bulundu:

ABD'de enflasyon verileri geldi, bu dolar ve TL üzerinde çok önemli rol oynayacak. Enflasyon yüzde 8.3 geldi ağustos ayında ABD'de Beklenti yüzde 8.1'di. Aylık enflasyon 8.5'ten 8.3'e düştü. Dolar TL neden sıkıntılı bir döneme girecek 23 Eylül'den sonra. Neden?

Fiyatlardaki artışın mevcut seviyelere yapışıp genele yayıldığını görüyoruz. Enflasyondaki düşüşün sebebi ise benzin fiyatlarındaki yüzde 10'luk gerileme... ABD'de yüzde 10'luk benzin fiyatlarının düşüşü enflasyonu düşürdü. Stratejik rezervleri satmasıyla ve Joe Biden'in OPEC'e baskıları yüzünden akaryakıt fiyatları düştü. Ama önümüzdeki dönemde ABD, stratejik petrol rezervlerini yerine koyduğu zaman petrol fiyatlarında 100 dolarları göreceğiz. Bu dönüp ABD enflasyonunu vuracak. O da dolar endeksini ve tahvilleri bu da dönüp dolar /TL'yi vuracak. Eylül sonu toplantısı dolar için bir kırılma toplantısı olacaktır.

FED'in 75 puan yerine 100 baz puanlık bir artış yapacağına inanıyorum. Salgın dönemde basılan paraları geri çekme takvimi daha da erkene çekilecek ve daha fazla para çekilecek. Dolar endeksi ve tahviller daha yukarıya gidecek, Türkiye'de de dolar yukarıyı doğru hareket edecek. Eylül sonu dolarda bir kırılma noktası olacak.

Remzi Özdemir ise şunları söyledi:

ABD olayını evet iyi okudun. ABD'de bir iyileşme yok. Hayır. Benzinde indirim OPEC üstündeki baskı ve rezervlerin kullanılmasıyla oldu. Bu da enflasyona yansıdı. Ama artık ABD, OPEC üzerinde baskı kuramayacak, stratejik rezervle bu işi kurtaramayacak. ABD, dolar sopasına daha sıkı yönelecek. ABD kendisini kurtarmaya çalışacak ve faiz silahına yönelecek.

ABD'de 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi 20 gün önce yüzde 3035'ti. Şu anda 75 baz puan artışı beklentisi yüzde 100, ancak 100 baz puanlık faiz artışı beklentisi ise yüzde 8'den yüzde 38'e çıkmış durumda. Yani analistler artık 1 puanlık artış bekliyor FED'den. Ama artık 50'lik baz puan bitti, 75 ve 100 baz puanlık beklentiler var. Bu beklentinin gerçekleşmesi hele 100 baz puan olması gelişmekte olan ülkeleri bırak Avrupa'da taş üstünde taş bırakmak. Ekonomiler allak bullak olur. Borsalar allak bullak olur ve en önemlisi yerel para birimleri darmadağın olur. Türkiye, FED tarafını doğru okumuyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yetkililerin uyarılarını dikkat almayan yaşlılar, sundukları gerekçelerle pes dedirtti Suçlu CHP oldu. Mehmet Özhaseki'den Mustafa Ceceli için yeni açıklama TRT'nin milletin vergisiyle Rıdvan Dilmen'e verdiği maaşı Orhan Yıldırım açıkladı 'İmamoğlu'na Karşı Konuş Yoksa...'