Ana Sayfa
01 Aralık 2019 ( 498 izlenme )
Reklamlar

"İktidar, İstanbul'a ihaneti sürdürüyor"

Milyar dolarlık gökdelen projesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile onaylanmasına CHP, "İktidar, İBB'yi devre dışı bırakarak İstanbul'a ihanete devam ediyor" açıklamasıyla tepki gösterdi.

İmara aykırı olması ve İstanbul'un siluetini bozduğu gerekçesiyle iptal edilen Maslak'taki gökdelen projesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yeni plan dahilinde onaylanması CHP'nin tepkisini çekti. CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu "İktidar, İBB'yi devre dışı bırakarak İstanbul'a ihanete devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Hattat Holding’in imara aykırı olması nedeniyle iptal edilen Maslak’taki gökdelen projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni plan ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca onaylandı.Karara tepki gösteren CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu, “CHP olarak bu ayrıcalıklı ve hukuksuz plana itiraz edeceğiz, daha önce olduğu gibi hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bakanlık, yargı kararlarına uymalı; planlama yetkisini derhal İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devretmelidir” dedi.

YARGI KARARI HİÇE SAYILARAK YENİ İMAR PLANLARI ONAYLANDI

İmar planları siluete takıldığı için İBB Meclisi’nden defalarca dönen, mahkeme kararları ile planları iptal edilen ve mühürlenerek yarım kalan gökdelen projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, mahkeme kararlarını tanımayarak projeye ilişkin küçük ve büyük ölçekli yeni imar planları hazırladı. Yargı kararları hiçe sayılarak hazırlanan yeni imar planları, Cumhurbaşkanlığı 1 No’lu Kararnamesi kapsamında re’sen onaylandı ve askıya çıkarıldı.

"İKTİDAR, İSTANBUL'A İHANETİ SÜRDÜRÜYOR"

CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İBB’yi devre dışı bıraktığını ve kent suçu işlediğini kaydetti.Kurul, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bakanlığın bu kararı, ‘dikey mimariden yatay mimariye geçiyoruz’ sözlerinin halkı kandırmaktan öte bir şey olmadığını, bu dikey ve yoğun yapılaşmayla İstanbul’a ihaneti sürdürdüklerini açıkça ortaya koyuyor. İktidar, İBB’yi devre dışı bırakarak İstanbul’a ihanet etmeye devam ediyor. Bu ayrıcalıklı ve hukuksuz plana itiraz edeceğiz, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bakanlık, yargı kararlarına uymalı; planlama yetkisini derhal kentin yerel temsilcilerine ve İBB’ye devretmelidir.

"İMAR PLANI YAPMA ZORUNLULUĞU"

Cumhurbaşkanlığı 1 No'lu kararnamesinin 97. maddesinin “h” bendindeki “….. kamu veya özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan yatırımlara ilişkin olarak ilgililerince hazırlandığı ve hazırlatıldığı halde yetkili idarece 3 ay içinde onaylanmayan …… imar planlarını, parselasyonlarını ve değişikliklerini ilgililerin Valilikten talep etmesi ve Valiliğin Bakanlığa teklifte bulunması üzerine onaylanmak ……” hükme atıf yapılarak mahkeme kararının uygulanması mecburiyeti ve alanın plansız kalmaması için imar planı yapma zorunluluğunun doğduğu kaydedildi.

 
"İSTANBUL İÇİN MARKA DEĞERİ TAŞIYACAK"

Yeni planda çevre imar ve yapılaşma koşulları dikkate alınarak parsel “Ticaret Alanı” olarak düzenlendi. Ticaret alanında yapılacak olan yapının Türkiye’nin ilk yüksek katlı çelik binası niteliğini taşıyacağı, kullanılacak teknoloji itibari ile de inşaat sektörüne önemli bir yapısal değer katacağı gibi İstanbul için de marka değeri taşıyacağı ifade edildi. Kat yüksekliği de plan üzerinde 45 kat olarak gösterildi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN "İSTANBUL'A İHANET" AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi'nde 21 Ekim 2017 tarihli konuşmasında "Kadim şehirlerin en önemli güzelliği, ana karakterlerini kaybetmeden yeniyi bünyelerinde eritmesi, özlerinden katarak yeniden yoğurmasıdır. İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum. Bizim evlerimiz genişlese de gönüllerimiz daralıyor. Binalarımız yükseldikçe ufkumuz kararıyor." ifadelerine yer vermişti.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İBB toplantısında İmamoğlu’nu sinirlendiren sözler.. AKP'li isimden skandal dolar çıkışı Koronadan vefat eden Haydar Baş’ın son anları ortaya çıktı Erdoğan CHP'nin yapmadığı mitinge katılanların sayısını açıkladı