Ana Sayfa
06 Mart 2022 ( 486 izlenme )
Reklamlar

İlber Ortaylı iktidarı bir kez daha uyardı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, maden yönetmeliğinde değişiklik yapılarak zeytinliklerin ranta açılması konusundaki tepkisini yineledi.

Maden yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair karar, 1 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülecek olan, 21.9.2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine eklenen yeni karara göre, “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak” bakanlık tarafından izin verilebileceği kaydedildi.


Prof. Dr. İlber Ortaylı, kararın yayımlanmasının hemen ardından, “Türkiye zeytinlikleri hiç de küçümsenecek miktarda değil, daha doğrusu değildi. Çok ciddi tedbirler almazsak bırakın etrafa zeytin satmayı, kendi ihtiyacımızı bile karşılayamayacak duruma düşeceğiz. Bugün yayınlanan yönetmelik mutlaka gözden geçirilmeli, yoksa çok geç olacak.” diyerek iktidarı uyarmıştı.


Ortaylı bugün sosyal medya hakkında yaptığı paylaşımda uyarısını yineledi. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Tabiatla edebsizce ve şuursuzca mücadeleye girerseniz cevabını alırsınız. Dağı delerek elde edilecek gelir bir gün bitecek ama ağaçlar sonsuza dek kalacak.”



Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AK Parti eski Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır partiden ihraç edildi Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a cami avlusunda 'küfür' tepkisi Partinin İl Başkanı, 19 İç Çamaşırı Çalınca... Fatih Altaylı'dan Hilal Kaplan'a ağır yanıt: "FETÖ kıçı yalayanlarla muhatap olmayacağız"