Ana Sayfa
18 Mart 2020 ( 299 izlenme )
Reklamlar

İran için korkutan rapor: 3,5 milyon insan hayatını kaybedebilir

İran'da, Prof. Dr. Ali Naki Meşayihi başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan bilim heyetince hazırlanan rapor, durumun gittikçe kötüleşeceğini öngörüyor.

Koronavirüs salgının en çok zarar verdiği ülkelerden birisi Türkiye’nin komşusu İran oldu. İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Rıza Reisi, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, son 24 saatte virüs nedeniyle ülke genelinde 147 kişinin daha yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Böylece toplam can kaybının 1135'e çıktığını aktaran Reisi, vaka sayısının da 1192 kişi artarak 17 bin 361'e ulaştığını ifade etti. Şu ana kadar bu virüs nedeniyle tedavi gören 5 bin 710 kişinin iyileşerek hastanelerden taburcu edildiği bilgisini veren Reisi, halka zorunlu olmadıkça evden dışarı çıkmamaları uyarısını tekrarladı.  

KARANTİNA UYGULANIRSA Ö&LÜ SAYISI 12 BİN   

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; ülkenin en saygın eğitim kurumlarından Şerif Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ali Naki Meşayihi başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan bilim heyetince hazırlanan rapor, durumun gittikçe kötüleşeceğini öngörüyor.

Raporda, koronavirüsün İran'daki olası etkilerine ilişkin 3 senaryo ileri sürüldü.

İlk ve en iyi senaryo "karantinanın tam anlamıyla uygulanması ve halkın, virüsten korunmak için açıklanan talimatlara harfiyen uyulması halinde" yaşanacakları anlatıyor. 

İnsanların yüzde 80 oranında birbirlerinden izole edildiği bu senaryoya göre, salgının zirvede olacağı nisan ayının ilk günleri için vaka sayısı 120 bin, ö&lü sayısı ise 12 bin civarında öngörülüyor. 

EKSİK KARANTİNADA Ö&LÜ SAYISI 110 BİN

Ancak karantina uygulamasının eksik yapılması ve insanların temas seviyesinin yüzde 50'lerde olması durumunu içeren 2'nci senaryoya göre ise salgının zirvede seyredeceği nisan ayı sonları için vaka sayısının 300 bin, ö&lü sayısının da 110 bin civarında olması bekleniyor.

KARANTİNA UYGULANMAZSA Ö&LÜ SAYISI 3,5 MİLYON

En kötüsü olan 3'üncü senaryoda ise karantina uygulanmaması ve insanların virüsten korunmaya yönelik talimatları dikkate almamaları durumunda yaşanacaklar ele alınıyor.

Toplum sağlığının daha kötüye gideceği öngörülen bu senaryoda, virüsün yayılma hızının yüzde 65 seviyelerinde olması bekleniyor.

Bu durumda salgının zirveye çıkma süresinin mayısın son günlerine kadar uzayacağı ve vaka sayısının yaklaşık 4 milyon, ö&lü sayısının ise 3 milyon 500 bin civarında gerçekleşeceği ifade ediliyor.

CUMA NAMAZI YİNE KILINMAYACAK

Karantina uygulamasına geçmeyeceğini defalarca duyuran İran salgına karşı önlem almayı sürdürüyor. Ülkede bu hafta da cuma namazlarının kılınmayacağı açıklandı.

Cuma İmamları Politika Belirleme Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, "Koronayı Önleme ve Mücadele Merkezi tarafından alınan karara göre, cuma namazı bu hafta tüm eyalet merkezlerinde iptal edilmiştir" denildi.

İki haftadır Cuma namazlarının kılınmadığı İran’da, ilçelerdeki cuma namazıyla ilgili karar ise Veliyi Fakih'in (İran lideri Ayetullah Ali Hamaney) temsilcileri, vali ve eyalet sağlık müdürlerince alınacak.

TURİSTİK ADA KAPATILDI

İran'ın turizm merkezlerinden Basra Körfezi'nde yer alan Hürmüzgan eyaletine bağlı turistik Kiş Adası'na girişler, doktor, sağlık personeli ve güvenlik güçleri dışındaki kişilere kapatıldı

Kiş Sağlık Konseyi Sözcüsü Muhammed Rıza Rızaniya, "Kiş Sağlık Konseyi, Kiş'e uçak seferlerinin durdurulması yönünde karar aldı. Yalnızca adada bulunması gereken doktorlar, sağlık personeli ve güvenlik yetkilileri gibi kişiler resmi onay verilmesi halinde bilet alabilme imkanına sahip olacak" dedi.

Şu anda Kiş Adası'nın dışında bulunan ada sakinlerinden evlerine dönmek isteyenlerin salgının yayılmasını önlemek amacıyla katı kurallara tabi tutulacağını belirten Rızaniya, "Hastalık belirtisi gösteren ya da hasta kişilerle temas kuranlar kesinlikle bulundukları şehirde masraflarını kendilerinin karşılayacağı zorunlu karantina uygulamasına tabi tutulacak ve adaya girişlerine izin verilmeyecek" uyarısında bulundu. 

VİRÜSÜ YENEN EN YAŞLI İKİNCİ İNSAN

Ö&lüm haberlerinin arasında gelen bir iyi haber ise İranlıların moralini yükseltti. Simnan kentinde yaşayan 103 yaşındaki bir kadın, yeni tip koronavirüsü yenen en yaşlı ikinci insan olarak kayıtlara geçti.

Simnan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Nevid Danayi, "Koronavirüs nedeniyle yaklaşık bir haftadır Simnan Kevser Hastanesi'nde tedavi gören 103 yaşındaki bir kadın hasta tamamen iyileşerek taburcu edildi” dedi. 

Çin'de koronavirüse yakalanan 103 yaşındaki bir kadın hastanın da 6 günlük tedavisinin ardından geçen hafta koronavirüsü yenerek taburcu edildiği açıklanmıştı. Çin'in Vuhan kentinde 100 yaşındaki bir hasta ile İran'ın Bem şehrinde 91 yaşındaki bir hasta da virüsü yenerek iyileşmişti. 

Odatv.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çankırı'da temeli atılan baraj kayboldu! Vatandaş ne diyeceğini şaşırdı! İstanbul'da ekmeğe büyük zam geldi Afrika Kıtası İkiye Bölünüyor Almanların tüylerini diken diken eden Zeynep Avcı'nın hayatı 2 dakikada değişti