Ana Sayfa
26 Şubat 2020 ( 1557 izlenme )
Reklamlar

İş adamları toplantısında tartışma yaratan sözler

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği (SİAD), 21 Şubat 2020 Cuma akşamı Mega Saray’da yeni üye katılım toplantısı düzenledi. Yeni üyelerin katılım belgelerinin verildiği ve rozetlerinin takıldığı toplantıya İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Yavuz konuşmacı olarak davet edildi.

Sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında dünya ve Türkiye ekonomisi hakkındaki düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Yavuz’un söylediği iddia edilen ifadeler tartışmalara neden oldu. Yavuz’un konuşması Silivri’deki yerel basına da yansıdı. Arif Yavuz’un konuşmasında, “seçim olmazsa, başka bir şey olur yine iktidar değişir” dediği öne sürüldü. Yine haberde Arif Yavuz’un bu sözlerine “seçim olmadan iktidar nasıl değişecek” şeklinde itiraz edildiği, Yavuz’un da “Darbe olur demedim, demem de ama ya seçim olacak ya da başka bir şey olacak şimdilik bu kadar” şeklinde karşılık verdiği ileri sürüldü.

Supersilivri haber sitesi haberinde, Arif Yavuz’un konuşmasında söylediğini iddia ettiği ifadeler şöyle: “2021 için erken seçim ya da başka bir olay ile iktidar değişikliği sonucunda ekonomide 12 yıllık zorlukların ardından 2025'e doğru ciddi toparlanmalar olacak…”


“Bu ülkenin çok güçlü bir kurucu iradesi var. Kurucu irade bu baskı sistemini devam ettirmeyecek. 12 yıl sonra her şey düzelecek. Tedbirli olun. Ya seçim ya da başka şekilde iktidar değişecek. Tedbir almak için çok uygun bir zaman. TL üzerinden kredi kullanın döviz borçlarınızı kapatın.”


“Türkiye ekonomisinin en az 23 ay daha iyiye gideceği, 2020 ilkbaharda zirve yapacağı ve daha sonra geri geri gelmeye başlayacağını düşünüyorum. Daha sonra bir dip yapacak. Bu dibin olduğu yer ya erken seçim ya da başka bir önemli olay olabilir. Ondan sonra toparlanma başlayacak 2025 ekonomi tekrar zirve yapacak. 

Firmalara diyoruz ki şu an 12 yıl çok dikkatli olun, yatırımlarınıza, borçlanmanıza dikkat edin. Doların 7 TL'yi Euro'nun da 8 TL'yi geçeceğini düşünüyoruz bir yılın içinde dolayısıyla döviz borçlanmayın. 2021'den sonra Dolar tekrar 5'lelere kadar düşmeye başlayacak 23 yılda. Geleceği Allah bilir ama bizim öngörümüz böyle işliyor…”

“Türkiye'nin 450 Milyar Dolar borcu var. 400 Milyar'ı Batı kaynaklı. Bizim borcumuz Avrupa ve Amerika'ya. Ve şu anda bizim bu ülkelerle ilişkilerimiz iyi değil. Dolayısıyla güven yok. Buradan 70100 Milyar Dolar arasında para girişimiz olması lazım. Şu anda Türkiye'ye güven oluşmadığı için bu para girmiyor. Ama yeni bir iktidarda güven oluşup para girer. Birinci senaryo bu…”

“İkinci senaryo seçim olmazsa, başka bir şey olur yine iktidar değişir yine para girer ve toparlanırız. Yani Türkiye'de güven ortamı oluşacak, para girişi olacak ve toparlanma olacak. Bu güven ortamının oluşmasının birkaç faktörü var…”

SİAD Üyesi Adil Sirkecioğlu, Prof. Dr. Yavuz’a konuşması sırasında “kurucu iradeden kastınız kim” ve “seçim olmadan iktidar nasıl değişecek” sorularını yöneltti. Prof. Dr. Yavuz da soruları şu şekilde yanıtladı:

“Zorlama ile bu iş daha fazla yürümez. Haziran 2020'de Cumhurbaşkanı seçime gidiyordu yapılan kamuoyu yoklamalarında sonuç iyi çıkmadığı için askıya aldı. Seçip yapıp iktidarı alıp herkesi susturmayı istiyordu. Peki kamuoyu yoklamaları 35 ay, 1 yıl sonra iyi gelir mi? Gelmez. Darbe olur demedim, demem de ama ya seçim olacak ya da başka bir şey olacak şimdilik bu kadar.”

Yerel gazete Silivri Hür Haber gazetesi köşe yazarı Sevginar Sali de, Arif Yavuz’un sözlerine köşesine taşıdı ve şöyle yazdı:

“Yavuz Bey'in önerileri kulak arkası değil, küpe yapılacak cinsten. Paranın güvenilmez ülkelerden kaçtığını, iktidar iyileşmeden, ekonominin düzelme şansı bulunmadığını, baskıların sonunun iyi olamayacağını herkes biliyor. Bilmediğimiz şey bundan sonra ne olacağı… Yavuz, bu noktada görüşünü en geç 2021'de seçim veya başka bir olay ışığında iktidar değişikliği ve sonrasında yavaş yavaş 12 yıl içinde, 2025'e kadar toparlanma olarak açıkladı. ‘Bu ülkenin çok güçlü bir kurucu iradesi var ve o irade sistemi mevcut iktidarın baskılarından kurtaracak’ demeye getirdi. Yani Profesör Bey sadece ekonominin geleceği üzerine konuşmadı siyasetçilerin de çok işine yarayacak şeyler anlattı.”

Silivri Durum gazetesi ise haberinde şu satırları kullandı: “Prof. Yavuz bir kaç ay durumu ekonomimin bugünkü seyrini sürdürebileceğini ancak daha sonra tekrar inişe geçmesini beklediklerini ifade etti. Şu andaki dolar kurunun gerçek kur olmadğını ifade eden Prof Yavuz, aslında doların daha yüksek olması gerektiğini ancak hükümetin baskıyla doları aşağıda frenlediğini ifade etti. 2020 yılı sonu gibi ekonominin en dibe vurabileceğine işaret eden Prof. Yavuz tam da bu süreçte iktidarın değişmesini beklediğini ifade etti.

YENİ HÜKÜMETLE İŞLER DÜZELECEK

 2020 sonu ya da 2020 başı gibi bir erken seçim de beklediğini ifade eden, bu seçimde Ak Parti’nin iktidardan düşeceğini söyledi. Türkiye'de kurucu iradenin çok güçlü olduğunu da söyleyen Yavuz, değişmesiyle birlikte, başta AB ülkeleri olmak üzere çevre ile daha olumlu ilişkilerin kurulacağını ifade eden Prof. Yavuz, böylelikle de ekonominin yeniden yükselme sürecine gireceğini söyledi. Salondaki işadamlarının çok büyük çoğunluğunun Prof. Yavuz'un görüşlerine alkışlarla karşılık verdiği dikkat çekti.”

Odatv.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sedat Peker'in ifşalarından sonra Zehra Taşkesenlioğlu'ndan ilk açıklama Haluk Pekşen’den Ali Babacan’a tepki Turhan Çömez’den Melih Gökçek’i uyutmayacak açıklama: Herkes Google’da o kelimeyi aratıyor Benzin ve motorinde büyük zam yola çıktı! Bu zam araç sattırır