Ana Sayfa
07 Kasım 2020 ( 3772 izlenme )
Reklamlar

Konya'daki o fabrikanın hangi markalara süt verdiği ortaya çıktı. Kazanda süt banyosu gündem olmuştu

Fayda Hayvancılık'ın Ak Gıda, Slava Süt, Berberoğlu Süt, Ayca Süt ve birkaç Konyalı mandıraya süt tedarik ettiği belirtildi. Süt ve süt ürünleri tedarikçileri İçim, Dost, Pervin, Laktika, Ayca, Berberoğlu ve Osmanlı markalarıyla satılıyor.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, Konya'daki bir süt toplama merkezinde, çalışanlardan birinin süt tankerinin banyosunda yaptığı görüntülerin sosyal medyada paylaşması gündem olmuştu. Bu olayın ardından şok bir gerçek ortaya çıktı. Fabrikanın, Fayda Hayvancılık'ın Ak Gıda, Slava Süt, Berberoğlu Süt, Ayca Süt ve birkaç Konyalı mandıraya süt tedarik ettiği belirtildi.

FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ

Konya süt piyasasından edinilen bilgiler sonrası ulaşılan Ak Gıda, “Yaşanan olayla gündeme gelen süt toplama sütlü alımımız bulunmamaktadır. Konya'daki süt tedariğimizi, bölgedeki diğer üretici birlikleri ve çiftlikleriden doğrudan alım sağlıyoruz ”açıklamasını yaptı.

NET BİLGİ VERİLMEDİ
 
Konya Ticaret Odası geri gönderen Ayca Süt'ün bir yetkilisi ise Benefit'ten hammadde tedarik etmediklerini, diğer geçmiş aylarda nakliye hizmeti aldıklarını aktardı. Hem ilgili ticaret ve sanayi alanı internet sitesinde anlatılanlara ulaşılmaya çalışılan Slava Süt ve Berberoğlu Süt ise telefonlara yanıt vermedi.

2019'DA 100 BİN TL SERMAYE İLE KURULDU

Benefit, Konya ve günlük günlük 80 ton süt toplayan bir “süt tüccarı”. Ortaklarından Ali Osman Taşkın'ın yüzde 75, Ramazan Topak'ın yüzde 25 hissesinin bulunduğu firma, 2019'da 100 bin TL sermaye ile kuruldu. Konya Karatay'da faaliyet gösteriyor. Bu firmadan süt tedarik ettiği belirtilen söz konusu markaların ortak özelliği de ya merkezlerinin ya üretim tesislerinden birinin Konya'da ya da Konya'ya gidebilir.

VATANDAŞ TARAFINDAN SIK KULLANILAN MARKALAR

Diğer ülke genelinde çiğ süt tedarik bölgelerine yakın konumlandırdığı 5 üretim tesisinden biri Karaman'da bulunan Ak Gıda, İçim marka süt silebilir, Dost marka bazı süt ve yoğurt santrifüj ve yine Pervin marka tereyağını üretiyor. Yıldız Holding ile BİM'in ortak kuruluşu olan Ak Gıda, 2015'te Fransız süt devi Lactalis'e satılmıştı. Ak Gıda bugün, günlük 5 bin ton işleme kapasitesine sahip en büyük satın alma kapasitesine sahip.

Ukrayna merkezli Terra Food Group'un Karaman'da kurduğu Slava Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası ise Laktika marka peynirleriyle biliniyor. 2015'te süttozu üretimi ile faaliyete ortaya, 2016'nın ilk çeyreğinde faaliyete geçen ikinci etap Yatırımla birlikte toplam Yatırım tutarı 4 milyon dolar olan Slava tesisi, günde 1000 ton çiğ süt işleme kapasitesine sahip.
 
PASTÖRİZE İŞLEMİ DE YETERSİZ KALABİLİR

Benefit'teki skandal görüntüler sonrası gıda sağlığı ve yetersiz denetimler bir kez daha gündeme geldi. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, “Süt toplama kazanlarına boşaltılan sütler daha sonra pastörize edilince hastalık yapıcı bakteriler yok edilir. Ancak sütün içinde kirlilik (toz, toprak, kıl gibi) pastörize işlemiyle gidilmez ”dedi. "Böyle bir olayda yangın suçu yok" diyen Üzümcü, "10 kişiden fazla çalıştığı pozisyonda gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu var. Küçük işletmelerde ise sorumluluk tamamen sahibine ait. Firmanın küçüklüğünün büyüklüğünün bakılmaksızın gıda mühendisi çalıştırılmalı. Süt firmaları özel kategoriye alınıp sık denetlenmeli ”diye konuştu.

Kaynak: yeniçağgazetesi

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sokağa Çıkma Yasağı Geri Geliyor Çünkü... Kahramanmaraş’taki ikinci depremin mahşeri andıran görüntüleri ortaya çıktı. Şehri toz bulutu kapladı Saadet Partisi'nin bu videosu 2 saatte 1 Milyon izlendi. “Ekonomi gözlerdeki ışıltıdadır” diyen Bakan Nureddin Nebati için hazırladılar Cemil Kılıç, Sezen Aksu'ya saldıran AKP'lilerin nasıl yüzüstü bırakıldığını yazdı