Ana Sayfa
25 Şubat 2022 ( 2492 izlenme )
Reklamlar

Kulisleri sallayan bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kabinede değişikliğe gidiyor. 3 bakan değişiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinede yapacağı düzenleme ile 3 bakanlıkta değişikliğe gideceği iddia edildi. Dışişleri Bakanlığı için Hakan Fidan’ın, Kültür Bakanlığı içim İbrahim Kalın’ın, Tarım Bakanlığı için ise Mehdi Eker’in isimleri geçiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinede yeni değişikliklerin sinyalini vermişti. Erdoğan'ın sözleri iktidar kulislerini hareketlendirdi. Şubat ayında beklenen kabine değişikliği henüz yapılmazken AKP kulisleri Mart ayında kabinede yapılacak değişikliği konuşmaya başladı.

SAĞLIK BAKANI İLE YOLA DEVAM

Kulislere göre aslında şubat ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanlığında değişiklik bekleniyordu.

AK Parti kulislerinde konuşulanlara göre Sağlık Bakanlığı’nda yakın zamanda bir değişim beklenmiyor. Kulislerde, Erdoğan’ın Covid19 öncelikli tehdit olmaktan çıkana ve yasaklar kalkana kadar Fahrettin Koca’nın görevine devam etmesinden yana olduğu konuşuluyor.

HAKAN FİDAN BAKAN OLUYOR

Mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ayrılması durumunda yerine iki güçlü adayın ismi öne çıkıyor. Birincisi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, diğeri ise Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan.

Euronews'in edindiği bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mevlüt Çavuşoğlu’ndan memnun. Ancak Erdoğan, mevcut uluslararası konjonktürde Dışişleri Bakanlığı için daha aktif politika izleyen bir aktöre ihtiyaç olduğu düşüncesinde.

Buna da örnek olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gösteriliyor. Akar gibi dış politikada net ve belirleyici politikalar üreten bir ismin yeni dönemde Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturması planlanıyor.

En çok konuşulan isim MİT Başkanı Hakan Fidan. İki neden gösteriliyor. Fidan’ın Türkiye’nin dış politika uygulamasında Savunma Bakanı Hulisi Akar’la yakın çalışma içinde olması ve de Suriye, Libya, Afrika ve Azerbaycan gibi çok sayıda yerde Türkiye’nin dış politikasının sahadaki uygulayıcısı konumunda olması.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fidan’ın bir süre daha MİT Başkanlığı görevinde kalmasından yana olduğu belirtiliyor.

İBRAHİM KALIN KÜLTÜR BAKANLIĞINA

Kulislere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planları arasında Kalın’a Dışişleri Bakanlığı koltuğundan çok, başka bir koltuğun verilmesi söz konusu.

Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın ikiye ayrılıp, Kültür Bakanlığı’na İbrahim Kalın’ın atanacağı ifade ediliyor.

TARIM BAKANLIĞINA KÜRT SEÇMENDEN OY ALACAK İSİM GELECEK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yerine de konuşulan iki isim var. Birisi geçmişte de bu görevi yürüten Mehdi Eker, diğeri ise AKP Dış İlişkiler Başkanı ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala.

Kulislere göre, iktidarın Tarım ve Orman Bakanlığı için düşündüğü iki isim de genel seçim öncesi Kürt seçmen için yatırım aracı olarak görülüyor. Yani bu koltukta oturacak bakanın, Kürt seçmenle bağ kurması beklentisi var.

Öncelikli isim olarak da Mehdi Eker öne çıkıyor. Ancak AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu teşkilatlarının hem de bazı milletvekillerinin Eker’e karşı itirazları olduğu konuşuluyor.

Erdoğan’ın yakın zamanda Batman’da gençlerle bir araya geldiği ve Kürtçe şarkılarla karşılandığı buluşmayı organize eden isim olan Mehdi Eker’e parti teşkilatlarının itirazının nedeni ise kendilerini tamamen yok sayıp, kayyımlarla hareket etmesi gösteriliyor.

Bu nedenle Efkan Ala’nın Tarım Bakanı olarak atanmasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor. Ala’nın ismi bir süre önce de Sedat Peker söylemleri nedeniyle istifa edeceği iddia edilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yerine anılıyordu.

Hatta iktidar kulislerinde, Tarım Bakanlığı’na atanması durumunda Ala’nın bu koltukta uzun süre kalmayacağı, ilerleyen dönemlerde de İçişleri Bakanlığı’na atanabileceği de dillendiriliyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bahçeli’ye “dönek” diyen isme beraat veren hakimler hakkında sıcak gelişme Elektrik Şirketleri Yiyip, İçip Gezecek Parasını Vatandaş Ödeyecek! Ekmeğe zam yolda Meral Akşener'in ihaneti sonrasındaki süreci paylaştı