Ana Sayfa
07 Kasım 2020 ( 954 izlenme )
Reklamlar

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı!

Cumhuriyet tarihinde ilk: 1,5 yıl içinde iki Merkez Bankası Başkanı görevden alındı; Murat Uysal'ın yerine Naci Ağbal atandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı. Merkez Bankası Başkanlığı'na eski Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Merkez Başkanı Atama Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınırken, yerine eski Bakan Naci Ağbal atandı.

Uysal, Erdoğan'ın görevden öğren ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu. Murat Uysal'dan önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da, faiz indirimi konusunda tersğü Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından, yaklaşık 1,5 yıl önce, 6 Temmuz 2019'da görevden alınmıştı.

Çetinkaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun 28. maddesindeki güvenceye rağmen Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden ilk başkan olurken, yerine 'Erdoğan'ın beklentisine paralel bir şekilde faiz politikasına yakın' bulunan Uysal atanmıştı.

Uysal'ın göreve gelmesinin ardından ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 19,75'e indirilmişti.

Uysal'ın 1,5 yıllık görev süresinde politika faizi olarak düşürülürken, Merkez Bankası'nın bu kararı sıkça eleştirildi. 22 Ekim'deki oğlumun PPK toplantısında artış beklentisinin faizini yüzde 10.25 kaybetılınca, Türk Lirası'nda değer kaybı hızlandı.

22 Ekim'den bu yana Türk Lirası yabancı para birimlerine karşı hemen her gün rekor kırdı. Amerikan Doları, karşısında son 16 günde yüzde 7,1 değer kazanırken, Euro'da artış yüzde 7,7 çevrimde.

Ekonomistler, Uysal'ın döneminde Merkez Bankası rezervlerinin eridiğine de sık dikkat çekiyordu. Türk Lirası değer kaybını için 100 milyar dolardan fazla döviz satışıyla, bazı hesaplamalara göre rezervler eksi 50 milyara kadar gerilemişti.

Naci Ağbal kimdir?

Naci Ağbal, 1 Ocak 1968'de Bayburt'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda yüksek eğitim lisansını tamamladı.

Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevinde Ağbal, 20062009 sıralarında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 20092015 arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.


Naci Ağbal, 20042006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006'da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 20062015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.20082015 yıllarında Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yaptı.

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM'ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçiminde de yine Bayburt'tan milletvekili seçildi. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 64. Hükümette Maliye Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükümette tekrar Maliye Bakanı olarak atandı. İyi düzeyde İngilizce bilen Ağbal, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Murat Uysal kimdir?
1971 yılında İstanbul'da doğan Murat Uysal, Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (İngilizce) İktisat Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim dalında yüksek lisans yaptı.

Meslek hayatına 1998 yılında bankacılık sektöründe başlayan Uysal, 20072011 tarihleri arasında Türkiye Halk Bankasında Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı olarak görev yaptı.2011 yılı Kasım ayından itibaren de Türkiye Halk Bankasında Hazine Yönetimi'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Eş zamanlı olarak, 20082010 yılları arasında Halk Yatırım A.Ş. Denetim Kurulu üyesi, 2011 yılında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, 20122014 yılları arasında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Nisan 2015 Nisan 2016 tarihleri arasında Halk Leasing Finansal Kiralama A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi görevlerini yürüttü. 2014 yılı Mart ayından itibaren ise Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü.

Murat Uysal, 9 Haziran 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na atandı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Son anket sonuçları açıklandı: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu... Benzine dev zam: İşte güncel benzin ve motorin fiyatları 70 yaşındaki yurttaştan ders gibi ekonomi eleştirisi: Çin modeliymiş; hadi canım sende Türk Lirasında korkulan oldu