Ana Sayfa
28 Haziran 2021 ( 11909 izlenme )
Reklamlar

Sosyalistlerin tanınan ismi son yolculuğuna uğurlandı...

Hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi gören, sosyalist mücadelenin tanınmış isimlerinden “Akrep Nalan” hayatını kaybetti...

Türkiye’de sosyalist hareketin tanınmış isimlerinden “Akrep Nalan” lakaplı Nalan Duman, Manisa Turgutlu'da yaşamını yitirdi.

Hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi gören 3 çocuk annesi Nalan Duman’ın cenazesi bugün Manisa Büyükşehir Belediyesi Turgutlu Yeni Kabristanlığında toprağa verildi.

“VERDİĞİ EMEKLERİ UNUTMAYACAĞIZ”

Dostluk ve Kültür Derneği, Nalan Duman'ın ölümünün ardından bir ilan yayımladı.

"Sosyalist Hareketin Büyük Kaybı" başlığı taşıyan ilanda şu ifadeler yer aldı:

"Değerli yoldaşımız, sosyalist mücadelenin öncülerinden, 1970'li yılların Akrep Nalan'ı, derneğimizin onur üyesi Nalan Duman, Manisa Turgutlu'da hastalığa yeni düştü.

Devrimci mücadele ve sosyalizm için verdiği emekleri unutmayacağız.

Emekçi halkların gönlünde ve mücadelesinde hep yaşayacak!
Yoldaşlarımızın, dostlarımızın ve tüm aile fertlerinin başı sağolsun.

Mücadelesi ve anısını yaşatacağız!"

GAZETE MANŞETLERİNDEYDİ

Nalan Duman, Türkiye’de 70’li yılların önemli isimlerindendi. Duman’ın yaptığı eylemler gazete manşetlerine taşınmıştı.

Gözaltına alındığında polis tarafından önüne koyulan “akrep” silahları nedeniyle basın ona “Akrep Nalan” lakabını takmıştı.
Gazeteler, Ege bölgesinde gerçekleşen birçok eylemden onu sorumlu tutuyordu; Amerikalıların öldürülmesi, banka soygunları, silahlı çatışmalar…

Yazılanlara göre, örgütün lideriydi. Liste uzayıp gidiyordu.

16 Ağustos 1979'da Hürriyet, Nalan Duman'ı manşetine taşımıştı. Gazete, "Akrep Nalan bir numaralı yasa düşmanı" spotu kullandığı haberine "Polis bir kızla başa çıkamıyor" manşetini atmıştı.

İŞKENCEDE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Hürriyet haberinde "Kocasının 'anısı' için 6 kişiyi öldürdü, 12 kişiyi yaraladı" ifadelerini kullanmıştı…

Peki, neydi kocasının anısı?

Nalan Duman’ın (Gürateş) eşi Nurettin Gürateş, 26 Temmuz 1978 tarihinde Adana Emniyeti’nde gördüğü ağır işkenceler sonucunda yaşamını yitirmişti. Cansız bedeni ailesine teslim edilmişti.


(Nurettin Gürateş sağda...)

“KADIN TUTUKLUNUN SUÇSUZLUĞUNU BAĞIRA BAĞIRA DİĞER YARGIÇLARA KABUL ETTİRDİ AMA…”

Nalan Duman, 12 Eylül döneminde uzun yıllar hapis yatmıştı.

Ertuğrul Mavioğlu, "Apoletli Adalet" isimli kitabında, Nalan Duman'ın yargılanması sırasında yaşananlardan şöyle bahsetmişti:

"Örneğin MLSPB davasındaki heyette yer alan ve aslında hukukla hiçbir ilgisi de olmayan bir albay, basının Akrep Nalan adını taktığı kadın tutuklunun suçsuzluğunu bağıra bağıra diğer yargıçlara kabul ettirdi. Ama heyetteki diğer yargıçların ısrarı nedeniyle Nalan, uzun yıllar suçsuz olduğu halde hapis yattı.”

“AMA ÇOCUK O KOŞULLARDA O KADAR DARALMIŞ Kİ…”

Ertuğrul Mavioğlu, "Asılmayıp Beslenenler: Bir 12 Eylül hesaplaşması" kitabında ise, Nalan Duman'la birlikte geçirdikleri cezaevi döneminden şöyle bahsetmişti:

"Koğuşlarımızda zaman zaman tutuklu arkadaşlarımızın çocukları da misafir oldu. Dolayısıyla yapılan bütün uygulamalardan onlar da dolaysız olarak etkilendiler. Nalan Gürateş'in (Duman) küçücük kızı Ayşegül'ün açlık grevleri sırasında gözlerinde beliren şaşkın ifadeyi unutmamız mümkün mü? Ayşegül bütün eylem boyunca bize bardak bardak su taşıdı. Böyle bir yardımcı rol üstlenmişti kendi kendine. Ama çocuk o koşullarda o kadar daralmış ki, açlık grevi bittikten hemen sonra pencereye çıkıp 'Anneannemi istiyorum' diye slogan attı. Çocuklarımız, taleplerin ancak ses yükselterek, refleks göstererek halledilebileceğine inanmaya başlamıştı."



Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sedat Peker konuştu, Fatih Tezcan'ı telaş sardı... Bomba itiraflar Resetizm Seçim öncesi ateşi düşmüyor! Gece yarısı tarihi zirveyi gören dolar 20 liranın üzerinde seyrediyor İBB yargı sürecini başlattı! Kanal İstanbul ÇED Raporu’nun iptali için dava açıldı