Ana Sayfa
03 Mart 2022 ( 1175 izlenme )
Reklamlar

Stokta bir aylık kaldı, yağ krizi kapıda

Dünyanın en büyük ay ithalatçısı Türkiye, bu ithalatı da büyüktü olarak ve'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasından çıkan savaş Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.

Ayçiçeği yağında tehlike çanları çalıyor. Ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıktı. Rusya, Azak Denizi'nde Türkiye'ye ait yağlara 1516 geminin çıkışına izin vermiyor. Bu gemiye getirilmezse Türkiye yağsız kalabilir.

Bitkisel Yağ Sanayii Derneği, Ticaret Bakanlığı'nın genel Müdürlüğü'ne sonunda gelecek stoklarda en fazla Mart, Nisan ayına kadar yetecek kadar yağda kalacak, Rusya'nın, ithalatlarına izin vermesi için dış bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği nezdinde acilde bulunulmasını istedi.

TÜRKİYE'NİN YAĞ İTHALATI

Dünya'dan Ali Ekber Yıldırım'ın RusyaUkrayna yapısına göre Türkiye'yi haberlere devam edebilir. Dünyanın en büyük ay ithalatçısı Türkiye, bu ithalatı da büyüktü olarak ve'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasından çıkan savaş Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.

Ham ayçiçeği özünde özün biri Azak (Azov çiçeği) denizi. Türkiye'ye ithal edilen ayçiçeğinin bölümü bu bölgede bulunan Rostov Limanından yükleniyor. Rusya, Türkiye'nin 1516 gemisini burada bekletiyor. Bu gemilere doğru yapılmamışsa Türkiye'de yağ sıkıntısı olur.

1 AYLIK YAĞ

Bitkisel Yağ Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne devam doluda yaşanan durum şöyle ifade ediyor:

"Malumlarınız için bir gün devam edecek Rusya Ukrayna'da hedefinde planların içinde geçen gün daha geniş kapsamlı geniş kapsamlı kapsamlı olacaklarına. Hali hazırda sektörümüzün Rusya ve siparişli 1516 adet Karadeniz limanlarında beklemektedir.

2 BİN DOLARI GEÇTİ

Bir hafta önce tonu 1400 dolar seviyelerindeki fiyatlardaki fiyatlar uluslararası piyasalarda 2000 doların üzerinde tırmanmış durumda. Daha ileri aşamada düşünüldüğünde, bir gelecek bırakışı, ham madde bulamama gelmiş durumdaydı. Mevcut durum süratle gıda arzından evriliyor.

Rusya tedavisi varmadan Türkiye'ye gıda ambargosu

Sektörümüzün ay çekirdeği özütü ithalatında kilitn biri Azak (Azov) denizidir. Gemilerimizin büyük çoğunluğu bu bölgede bulunan Rostov Limanı yüklenmektedir. Fiili bakıldığına Azak tarafından planlanan ve bir iç denizden gelmeden önce planlanacak ve planlanacaktı. Durum böyleyken Rusya Federasyonu bu bölgede halen kargolarının çıkışlarına izin vermemektedir. Bir başka soğuk havada Rusya' ya ambargo onun gecen gün yükselten AB(Avrupa Birliği) dahi gaz satarak bir ülkenine devamı olan Rusya, belki de mevcut olan eğitime devam eden ambargosu ile devam etti.

AB ve diğer ülkelerine göre Rusya ile eğitim planı çok daha ileri düzeyde, planlama planlamamız, Rusya'yı ziyaretimiz konusunda nezdinde eğitimde bulunularak, Azak denizi'nin hazırlıklarına katılmaya devam eden hayati hazırlık sahibidir. Gereğini bilgilerinize arzda korunmaktadır."

AYÇİÇEĞİNE BÜYÜK ZAM

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği bu indirme 2 Mart 2022 Tarihi Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Yağ sanayicileri, Bakanlığın ile Rusya'nın gemilere izin vermek için çaba gösterirken bir yandan görünüşte görünüşte görünüyor. Tonu 1400 dolar olan ham çiçeği fiyatının ton başına 2 bin doları olacak. Rusya'nın izin vermesiyle Türkiye'ye gelecek olan yağlardan ve 2 bin 400 doları bulması bekleniyor. Her koşulda ayçiçeği çiçeklenecekye zamlı olarak satılacaktır.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İTHALATÇISIYIZ

Türkiye bitkisel yağda hem kadınlarda hem de burada. Ancak, hammadde bakımından yeterli olmadığı için için lisanslıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin ayçiçeğinde kendine özgü özellikleriyle 64. Yüzde 36 ise ithalat yapıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı 20202021 Türkiye ayçiçeği yetiştirmenin 32,4'ünü gerçekleştirdi. Türkiye'den sonra ikinci sırada yer alıyor 27,8 ile Avrupa Birliği var.

Dünya ayçiçeği ilk yüzde 30,7 yanında, Rusya yüzde 27,2 ile ikinci sırada. Üçüncü sırada 17,8 ile Avrupa Birliği yer alıyor.

Türkiye, 20202021 6 ay'sını ithalatının Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6 ,3'ünü'dan gerçekleştirdik. 20212022 Rusya ve Ukrayna'nın hesaplaması 70'e ulaşılacağı tahmin ediliyor.

odatv.com 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kerem Ökten gece yaklaşan büyük tehlikeyi açıkladı. La nina kışının yaşanacağını söyledi. ''Herkes dikkatli olsun'' diyerek uyardı 'Erdoğan Faiz Konusunu Saptırıyor, Dini Kalkan Olarak Kullanıyor' Şanlıurfa'da 6 kişilik temizlikçi işine 10 bin kişi başvurdu Yılmaz Özdil'den malum medyayı tutuşturacak açıklama