Ana Sayfa
13 Ekim 2019 ( 2778 izlenme )
Reklamlar

Suriye ordusu 48 saat içinde girecek iddiası

ABD'nin Barış Pınarı Harekatı sonrası Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararının ardından, Şam yönetimiyle SDG'nin anlaştığı iddia ediliyor...

ABD'nin Barış Pınarı Harekatı sonrası Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararının ardından, Şam yönetimiyle SDG'nin anlaştığı iddia ediliyor. Şam'a yakın El Mayadin televizyonu, Suriye ordusunun 48 saat içinde Kobani ve Menbic'e gireceğini öne sürdü.

Suriye devlet haber ajansı SANA da "Suriye ordusu birlikleri, 'Türk saldırısına karşı koymak' üzere kuzeye hareket etmeye başladı" duyurusunda bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı da Suriye çözüm sürecine dâhil olan tüm taraflara ülkenin kuzeydoğusunda insani felaketi önlenmeye yönelik tedbir alma çağrısında bulundu.

ABD askerleri bugüne dek Menbic kent merkezinde, Menbic Askeri Konseyi'yle ortak devriye geziyordu.

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nın ardından Amerikan yönetiminin Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı almasının ardından, Suriye ordusunun 48 saat içinde Menbic ve Kobani’ye gireceği iddia edildi.

Şam yönetimine yakın El Mayadin televizyonu, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını öne sürdü. Lübnan merkezli kanalın haberine göre, Suriye ordusu SDG kontrolündeki Kobani ile Menbic Askeri Konseyi’nin kontrolündeki Menbic’e 48 saat içinde girecek.


Gazete Duvar’ın haberine göre Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ile SDG’ye yakın kaynaklar da söz konusu anlaşmanın yapıldığını, Suriye ordusunun Rus askerleriyle birlikte her iki kente de gireceğini öne sürüyor.

ABD SAVUNMA BAKANI "ANLAŞABİLİRLER" DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, SDG’nin ise Moskova ve Şam’la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu nedenle, Suriye’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

Suriyeli Kürtlerin Fırat’ın batı kıyısında kontrol ettikleri stratejik Menbic kenti ile Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin hemen güneyindeki Kobani de ABD’nin bu bağlamda çekileceği noktalardan ikisi.

MENBİC VE KOBANİ NEDEN ÖNEMLİ

Fırat’ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO’nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus’un hemen güneyinde bulunan Menbic, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Menbic Askeri Konseyi’yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD’den kontrolün TSK’ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

Suruç’un hemen güneyindeki Kobani’deki IŞİD kuşatmasıysa, ABD’nin YPG’yle IŞİD’e karşı ortaklığının ilk başladığı yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. 13 Eylül 2014 – 26 Ocak 2015 arasında IŞİD kuşatması altında kalan kente ABD havadan gıda ve silah yardımı yapmıştı. Bu süreçte 100 bini aşkın Kürt sığınmacı IŞİD dehşetinden kaçarak, Kobani’den tek çıkış yolları olan Türkiye sınırına akın etmiş, Ankara mülteci akınını gerekçe göstererek sınırı bir süre kısmen kapatmıştı.

ABD’nin Kobani’de iki üssü bulunuyordu.

Odatv.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bilim Kurulu Üyesi'nden flaş uyarı "Türkiye'de neler oluyor" diyene bu videoyu izletin Flaş… Mutasyonlu korona virüs Türkiye’ye de sıçradı 'Muharrem İnce Saray Operasyonunun Parçası Oldu'