Ana Sayfa
23 Mart 2021 ( 786 izlenme )
Reklamlar

"Ta..ktan da vergi alınır mı" demeyin

Gün geçmiyor ki Türkiye'de vatandaşlar ya yeni bir vergi zammına ya da yeni bir vergi türüne uyanıyor... "Ta..ktan da vergi alınır mı" demeyin...

Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlanan kararların ardından faturalar biraz daha şişerken dünya tarihinde, ülkemizdeki hükümetlerin "bu bizim niye aklımıza gelmedi" diyeceği vergi çeşitleri de bulunuyor.

Özellikle Rusya tarihinde "acayip" sıfatıyla nitelenebilecek çok sayıda vergi kalemiyle dolu.

İşte TürkRus’un RBTH'den derlediği, en acayip 5 vergi:

1. Hamam vergisi.

Hamamcı esnafının kazandığı paraları devletle paylaşmamasına içerleyen Çar Petro, 1704 tarihinde ülkenin ilk "banyo vergisini" yürürlüğe koydu. Ancak reformcu çar, vergiyi esnafla sınırlamadı, evinde hamam bulunan tebadan da vergi talep etti. Banyo vergisi, sonraki çarlar tarafından 1755'te iptal edildi.


2. Sakal vergisi.

Avrupa görgüsüne sahip reformcu çar Petro, kendi ülkesinde "boyar" denilen soyluların görünüşünden hiç memnun değildi. Çar çareyi boyarlara sakal vergisi koymakta buldu. Sakalını kesmeyen tebadan yılda 60 ruble vergi almaya başladı. Petro'nun koyduğu bu tuhaf vergi 1772'de Çariçe Katerina tarafından kaldırıldı.

3. Kan parası.

Rusya'da Kiev Knezliği döneminden beri alınan vergilerden biri de "vira" denilen kan parasıydı. Bir insanı öldüren kişi kan parası ödemek zorundadır. Fakat kurbanın yakınlarına değil, kneze. Bu kanlı vergi kanunu 16'ncı yüzyıla kadar hüküm sürmüştür. Vira kelimesi ise Ömer Seyfettin hikayelerinden hatırlanacağı üzere "vire" şeklinde Türkçeye de geçmiştir.

4. Eğlence vergisi.

Ekim Devrimi'nin getirdiği vergilerden bir tanesi. 1918 yılından itibaren tiyatro, sinema ve sirk eğlencelerinden vergi alınmış, bu vergiler bilet fiyatlarına yansıtılmıştır. 1942'den sonra verginin kapsamı, eğlence alanıyla sınırlı kalmayarak kamuya açık her türlü etkinliği içine alacak şekilde genişletilmiştir. Eğlence vergisi sinema istisna olmak kaydıyla 1975 yılında kaldırıldı. Sinema biletlerinden devlete giden pay ise yüzde 55 olmaya devam etti.

5. Çocuksuzluk vergisi, ya da halk arasındaki adıyla "t.ş.k vergisi".

Sovyet iktidarı 1941 Ekim ayında yürürlüğe koyduğu bu vergiyle, çocuk sahibi olacak yaşa gelmesine rağmen çocuk yapmayan bütün kadın ve erkeklerden çocuksuzluk vergisi talep etti. Ancak ordu personeli, yüksek eğitim görenler ve emekliler kapsam dışında tutuldu. 1944 yılı geldiğinde verginin oranı yüzde 6'ya yükseltilmişti. Tek çocuğu olanlar için oran aylık gelirin yüzde 1'i, iki çocuğu olanlar içinse yüzde 0,5 olarak belirleniyordu.

Odatv.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

"AKP-Saadet ittifakı inşallah kurulur" Erdoğan sadece bir liderin geçmiş olsun mesajına teşekkür etmedi Sedat Peker bahsettiği tweetleri attı İYİ Partili Bedri Yaşar öyle bir şey söyledi ki... Bakan Zehra Zümrüt Selçuk çok sinirlendi