Ana Sayfa
06 Temmuz 2021 ( 572 izlenme )
Reklamlar

Türk Lirasında korkulan oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu yayımladı. Haziran'da reel efektif döviz kuru 59,77 olarak tüm zamanların en düşük seviyesini gördü...

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Haziran'da 59,77 değeri ile en düşük seviyeyi gördü.

Reel efektif Döviz kuru Mayıs ayında 60,55 puandan 60,44 puana revize edildi.

Salgın yılı olan 2020'ye 75 seviyesinde başlayan reel efektif döviz kuru gerileme ivmesine girmiş ve Kasım'da 60,45 seviyesini görmüştü. Reel efektif Döviz kuru sonrasında yükselişe geçerek Şubat'ta 69 seviyesinin üzerine kadar yükselmişti.

ÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi Haziran ayında 75,89 puan oldu. Bir önceki ayın Endeksi 77,04 puandan 75,70 puana revize edildi.


BloombergHT’nin haberine göre gelişmekte olan ülkeler bazlı Reel Efektif Endeksi 50,71 puandan 49,94 puana, gelişmiş ülkeler bazlı Reel Efektif Endeksi 67,12 puandan 66,61 puana geldi.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NASIL HESAPLANIYOR

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB'nin enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP'den istifa eden soluğu orada alıyor Sedat Peker'in ifşalarından sonra Zehra Taşkesenlioğlu'ndan ilk açıklama 1 Nisan şakası değil. Sigaraya kallavi zam geliyor Günün en yağcı yazısı Barlas'tan geldi