Ana Sayfa
16 Şubat 2020 ( 882 izlenme )
Reklamlar

Türkiye'nin Gıda Güvenliği Sudan'a Emanet!

Türkiye, gelecekte yaşanabilecek olası gıda kıtlığına karşı, kıtlıkla boğuşan Sudan’a bel bağladı. Ürünler arasında pamuk ve soya da bulunuyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin Sudan’da kiraladığı 12 bin 500 hektarlık tarım alanı hakkında bilgi verirken şaşırtıcı açıklamalar yaptı.
 
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün Sudan’da kiralanan tarım arazileri ile at, eşek eti ithalatı iddialarına ilişkin soru önergesine yanıt veren Pakdemirli, buradaki faaliyetleri, kurulan şirkette büyük ortak olan TİGEM’in yürüttüğünü söyledi.

GIDA İHTİYACI ARTIYORMUŞ!

Henüz yatırım yapılmadığını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti:  

“Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacı, küresel iklim değişiklikleri, ekonomik ve siyasi nedenler ülkelerin gelecekteki gıda arzı güvenliğini ve güvenilirliğini garanti altına almaya zorlamaktadır. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler sınırları ötesindeki tarım alanlarına ciddi yatırımlar yapmaktadır. Bu kapsamda, ülkemiz de gelecekte gıda arz güvenliğini ve tarıma dayalı sanayinin hammadde girdi tedarikini garanti altına alma adına, ülkemiz ekolojisinde üretilemeyen veya üretimi yetersiz kalan ürünleri sınır ötesi üretimlerinden karşılamayı amaçlamıştır.”

TÜRKİYE'DE KOLAYLIKLA YETİŞİYOR

Ancak üretilecek ürünler arasında Türkiye’de de kolaylıkla yetişen pamuk, susam ve soyanın da sayılması soru işareti yarattı.

Pakdemirli, ayrıca Sudan’ın izin verilen ihracatçı ülkeler listesinde yer almadığını, bu nedenle canlı hayvan, et ve sakatat ithalatı yapılmadığını açıkladı. 

TÜRKİYE İLE SUDAN ARASINDA ANLAŞMA İMZALANDI

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bünyesindeki çiftlikleri işletemediği için kiraya veren TİGEM’in, bir Afrika ülkesi olan Sudan’da çiftlik kurarak bu ülkede üretim yapmaya soyunmasını şu sözlerle eleştirmişti:

" Tarımsal ve hayvansal üretimin gelişmesine katkı sağlaması gereken TİGEM, maalesef son yıllarda kuruluş ve görev amacının dışına çıkmıştır. Tarımsal ve hayvansal üretimdeki gerileme, TİGEM’in görevini tam manasıyla yapmıyor olduğunun bir göstergesidir. Tarım ve hayvancılıkla ilgili olarak neredeyse tüm girdi ve ürünleri ithal eder duruma gelen Türkiye’ye TİGEM’in bu büyük sorunları çözmek yerine Sudan’a giderek, çiftlik kuracak olmasını anlamak mümkün değildir. TİGEM’in görevi, Sudan’da tarım arazisi kiralayıp, yetiştirilen ürünleri Türkiye’de pazarlamak değil, Türkiye’deki mevcut tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara çözüm bulmak, üreticiyi teknoloji ile buluşturmak, bitkisel ve hayvansal üretimin artmasına katkı sağlamaktır”

Kaynak: yuzdeyuzhaber

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP’de neler oluyor? Eski ilçe başkanından sert sözler Bakan Koca, 'Bunları ilk defa duyacaksınız' deyip açıkladı: O kişiyi görevden aldım Davayı duyan Soylu Kılıçdaroğlu’na bir kez daha hakaret etti Kahreden görüntüler... Denizdeki tomrukların arasından tek tek insan topluyorlar!