Ana Sayfa
02 Nisan 2020 ( 2068 izlenme )
Reklamlar

Vatandaşa 'Kıyas Fatura' Gönderecekler'

İnsanlardan evlerine kapanması isteyen AKP iktidarı faturalarda indirim ya da ertelenmesi için hiçbir tedbir almıyor. Üstelik, elektrik, su ve doğalgaz faturalarında yeni döneme geçiliyor.

Koronavirüs’ün yayılmasını önlemek için personelin sayaç okuması yerine, son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri faturaya yansıtılacak. Yani örneğin doğalgaza kışın yaktığınız değerler üzerinden fatura verilecek. Ne kadar süreceği belli olmayan salgının ardından gerçek tüketimler ölçülecek.

Su faturaları için İSKİ abonelere kıyaslama fatura yapılacağı bilgisini gönderdi.

İŞYERİ SAHİPLERİ TEPKİLİ

Özellikle işyeri sahipleri uygulamaya çok tepkili. Şirketini kapatanlar, “Salgından dolayı evde çalışıyorum, işyerini açmıyorum. İşyerini açmış gibi fatura mı ödüyceğim diye tepki gösteriyor.

EPDK DÜZENLEME YAPIYOR

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre de, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), koronavirüs salgınına yönelik önlemler kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarıyla ilgili yeni bir çalışma yapıyor.

Bu çalışma ile şehiriçi dağıtım şirketleri bünyesinde çalışan sayaç okuyacak personeli de koruyacak. Yüzlerce görevli personelin, abonelerle teması tümüyle kesilecek.

 Buna göre, Batı’da örnekleri görüldüğü gibi doğal gaz ve elektrik şehiriçi dağıtım şirketi personeli, aylık düzenli fatura okumayacak. Bunun yerine son 2 yıllık ortalama tüketim değerleri alınacak. Anılan ay için geçmiş dönemde bir tüketim yoksa, emsal tüketimler dikkate alınarak fatura çıkartılacak. Söz konusu olan 100 metrekare bir dairenin tüketimi ve faturası ise aynı özellikteki diğer tüketim miktarları göz önünde bulundurulacak.

Sektör kaynakları, hazırlıkları sürdürülen yeni uygulamayı şöyle anlattı:

“Diyelim ki bir abonenin nisan ayı gaz ve elektrik tüketimi nasıl hesaplanacak? Geçmiş, 2 yıllık dönemdeki nisan tüketimlerine bakılacak. Bu veriler çerçevesinde fatura çıkartılacak. Abone de yeni sistemle ilgili olarak bilgilendirilecek. Bu kapsamda düzenlenecek faturalar, elektronik sistem üzerinden aboneye ulaştırılacak.”
‘Salgın sonrası gerçek tüketimler ölçülecek’

Salgın önlemlerinin kaldırılmasının ardından gerçek tüketimler ölçülecek. Abonenin gerçek tüketimi, faturalanan tutarın altındaysa iade işlemi söz konusu olacak. Tersi durumda ek ödeme talebinde bulunulacak.

Sektör kaynakları, EPDK’nın bu konuda bir karar almasının beklendiğini belirterek, “Bu kararla birlikte uygulama başlayacak. Hızla uygulamaya geçilecek” dedi.

TEPKİLER

Yeni fatura dönemine sosyal medyada büyük tepki oluştu. Tepkilerden bazıları şöyle:

– “13 Mart’tan beri kendi evimde değil, ailemin evindeyim ve bu bir süre daha böyle devam edecek. Haliyle elektrik, su, doğalgaz kullanımım yok. Ben şimdi kullanmadığım elektriğin, suyun parasını niye ödüyorum?”

– “Sayaç okumaya gelen niye abonelerle temas kuruyormuş. Onu da anlamadım. Daha şimdiye kadar sayaç okuyan adamı bile görmüşlüğüm yok. Kapının önüne atıveriyor faturayı.

– “Evimi kullanmıyorum ve bu arkadaşlar bana geçen sene evde olduğum zamanların faturasını kesecek öyle mi? İşyerleri kapalı ama geçen sene çalışan işyerlerinin faturalarını kesecekler öyle mi? Avrupa’da önden kontrat yapıp ortalama bedeli sen belirliyorsun. Sonra fazla ya da eksik sene sonunda hesaplanıyor. Öyle kafadan fatura yazma olayı yok.”

yuzdeyuzhaber

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

TÜGVA, İBB'nin paylaştığı görüntüler için '2016 yılına ait' dedi ama o ayrıntıyı unuttu Dolar fiyatlarında tarihi rekor geldi. Dolar 9 TL'yi geçti Sedat Peker Türkiye'ye geldiğinde olacakların mesajını verdi Benzine ve motorine dev zam!