20 bin servis şoförü işsiz kaldı. Servisçiler trafiği yavaşlatma eylemi yaptı

787 izlenme 18 Ocak 2022
Reklamlar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 31 Aralık gecesi yayımladığı genelgeyle şehirlerarası taşımacılık yapan servislere D4S belgesi zorunluluğunu getirdi.

ANKA'nın haberine göre; Genelge nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin servis sürücüsü işsiz kaldı. İzmir’de şehirlerarası işçi taşımacılığı yapan servis sürücüleri, İzmir-Manisa arasında bugün trafiği yavaşlatma eylemi yaptı.

Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneği’ne üye servis sahipleri, sabaha karşı araçları ile İzmir’de kontak açıp Manisa OSB’ye kadar uzanan 35 kilometrelik yol güzergahında trafiği yavaşlatma eylemi yaptı. Eylemlerini kornalarına basarak sürdüren servis sürücülerine, taşıma belgeleri geçersiz olmasına rağmen Manisa-İzmir arasında işçi taşımaya devem eden diğer servis sürücüleri de kornalarına basarak destek verdi.

Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneği Başkanı Atak, “Bir gecede ‘D4S yetki belgesi’ genelgesi ile ocağımıza incir ağacı diktiler. Kimin eline ne geçti? Olan binlerce servis emekçisine oldu. 2022 yazında ülkemiz beklenmedik turist akınına uğrayacak, o vakit onları hava limanlarından şehirlere taşıyacak bir tek araç bile bulunmayacak. Seçim zamanı geldiğinde bunun yanıtını alacaklar” dedi.


“DANIŞTAY’A AÇILAN DAVAYA RAĞMEN GENELGE ÇIKTI” 

Celal Atak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce yürürlüğe konan ve D2 belgesini devre dışı bırakan D4S belge zorunluluğu getiren genelge ile zaten zor koşullarda taşımacılık yapmaya çalışan servis esnafını yok edilmek istendiği öne sürdü. Atak, şöyle konuştu:

"Biz, D2 yetki belgesiyle şehirlerarası personel taşıyoruz. Yıllardır böyledir bu. Daha sonra bunu D2 yetki belgesiyle taşıma haline getirdiler. D2 yetki belgesiyle de yıllardır taşıma yapıyoruz biz. Fakat 2018 yılında bir yönetmelik yayımlandı. Karayolu Taşıma Yönetmeliği. Daha sonra 15 Kasım 2019’da tekrar değişiklik yapıldı ve D2 yetki belgesiyle yapılan taşımanın, 31 Aralık 2021 sonu itibariyle sonlanacağı, D4S yetki belgesine geçilmesi gerektiğini söylediler. Biz de bu durumun ekonomik kayıplara, kapasiteye ve ülke ekonomisine zarar vereceği bahsiyle Danıştay 8. Daire’de dava açtık. Davamız devam ediyor. Biz, bakanlığımızdan ek süre verilmesini talep ettik. Hem bu pandemi süreci sonuçlansın hem de bu süreçte yargı ne karar verecekse ona göre karar verilsin. 20 Aralık’ta fabrikalara, firmalara sesimizi duyurmaya çalıştık. Ama orada telaffuz ettiğimiz rakamların aşağı yukarı yarısı gibi rakamlar teklif edildi. Bu rakamlar da sadece aracın akaryakıtına denk geliyor. O günkü günden bugüne akaryakıtlara yüzde 15 zam geldi. 1 Ocak itibariyle zaten yüzde 12,2 motorine zam geldi. Bu maliyetleri de göz ardı eden firmalar, bizden şu anda 500-550 TL maksimum rakamda çalışmamızı talep ediyorlar. Bizim bu rakamlarla çalışmamız mümkün değil. Daha önce D2 yetki belgesiyle hafta içi fabrikalara servis yapıyorduk. Hafta sonları da turizme giderek buraya destek veriyorduk. Maalesef şimdi hafta sonu işi de elimizden alınınca, sadece personel taşımaya dönünce bizim ayakta durmamız mümkün değil.”


“ESNAFIMIZ ARAÇLARI SATIP DÖVİZE YATIRIP ÜRETİMDEN ELİNİ AYAĞINI ÇEKECEKTİR” 

Atak, bu genelgenin kaldırılmaması karşısında servis esnafının dayanacak gücünün kalmayacağını belirterek, “Esnafımız araçları satıp dövize yatırıp üretimden elini ayağını çekecektir. Bundan dolayı esnaf sektörü terk edecek. 2022 yılının turizm açısından çok verimli geçeceğine inanıyoruz. Yazın turistler geldiklerinde biz, havaalanı lojistik hizmetlerine, acentalara destek veriyorduk. Bizim bu desteğimizi alamayan acentalar, yolcularını havaalanından falan taşıyamaz, otellere transferini yapamaz hale gelecekler. Bu sektör öldükten sonra diriltmek çok zor. Cefasına katlandık, geldik. Ama dayanacak durumumuz kalmadı. Sektörden çekileceğiz" dedi. 

Atak, “Biz, bugün idareyi, zamları, Meclis’i, siyasi parti ve yöneticilerini protesto ettik. Neden? Çünkü kimse sesimize kulak vermiyor. Bir sektör yok olup giderken hepsi seyrettiler. Dolayısıyla bunun seçim zamanı da var. Seçim zamanı kimse kapımızı çalmasın. Bizim bugün yanımızda olmayanların, biz de o gün onların yanında olmayacağız" dedi.

Atak, yürürlüğe giren genelgenin Manisa’ya işçi taşımacılığı yapan tüm şirketleri sorumluluk altına soktuğunu belirterek, “D4S belgesi ile taşımacılık yapma zorunluluğu Manisa OSB’deki dev sanayi kuruluşlarına işçi taşıyan Altur firması adı altındaki Abdurrahim Albayrak’ın şirketini bağlıyor. Onlar da ellerinde D4S belgesi bulunmaksızın taşımacılık yaparak ilgili genelgeyi hiçe saydılar. Ancak gelin görün ki herhangi bir işlemde bulunulmadı ve bulunacağını da zannetmiyoruz” dedi.




Bunlar da İlginizi Çekebilir

Denizli'de yeraltından gelen gizemli sesler! 'Balyozla duvara vurur gibi sesler geliyor' Hainlikte zirveye çıktılar! Milli Mücadele’nin simgelerinden Atatürk Anıtı'na alçak saldırı CHP harekete geçti... Suç duyurusu AK Partili Osman Boyraz'dan Asım Safitürk açıklaması