Ana Sayfa
14 Ağustos 2021 ( 784 izlenme )
Reklamlar

Diyanet Başkanı: Yaşananlara Rıza Gösterin

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’ya giderek bir hutbe verdi. Erbaş’ın hutbe sırasında söylediği “Bize düşen Cenabı Hakkın takdirine rıza göstermek” sözleri dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, sel bölgesi Kastamonu’ya ziyarette bulundu.
Bozkurt ilçesi Yeni Camii’nde “Gün, Birlikte Yaralarımızı Sarma Günüdür” başlıklı hutbe veren Erbaş, hutbe sırasında kullandığı sözler ise dikkat çekti.

Meydana gelen afetler hakkında konuşan Erbaş’ın olay yaratan sözleri ise şu şekilde:
Erbaş, "müminlere yardım etmenin milletin üzerindeki bir gereklilik olduğunu" aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Takdir Allah'ındır. Bizlere düşen her türlü tedbiri aldıktan sonra Cenabıhakk'ın takdirine rıza göstermektir. Maddi ve manevi sebeplerin tamamına başvurduktan sonra Rabb'imize tevekkül etmektir. O halde geliniz, güvenli bir hayat için üzerimize düşen sorumlulukların idrakinde olalım. Afetler karşısında sabrımızı ve inancımızı daha da güçlü kılalım. Her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğimizi canlı tutalım. Sevinçte ve kederde, bollukta ve darlıkta birbirimize destek olalım. Unutmayalım ki, el ele, gönül gönüle verdiğimiz müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur."

AKP ve Diyanet İşleri'nin kader anlayışı her felaket sonrası gündeme geliyor ve açıklamalar pes dedirtiyor. Soma maden faciasında da hayatını kaybeden yüzlerce madenci için 'kader' ifadesi kullanılmış, 'yapacak birşey olmadığı' vurgulanmıştı.

TMMOB: FELAKETİN SEBEBİ 'HES'LER...

Öte yandan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Bozkurt’taki sel felaketinde ağır hasar ve can kaybının yaşanmasının temel nedenlerinden birisinin Ezine Çayı üzerindeki Nehir Tipi HES olduğunu açıkladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 1011 Ağustos tarihlerinde Batı Karadeniz’de; Sinop, Kastamonu, Samsun ve Bartın’da gerçekleşen sel ve heyelanlara ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “Ağır hasar ve can kaybının özellikle Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanmasının temel nedenlerinden birisinin, Ezine Çay’ı üzerine geçmiş yıllarda plansız bir şekilde inşa edilen Nehir Tipi HES’lerden birinin sağanak yağış sonucu oluşan taşkından etkilenerek kapaklarının hasar görmesi ve taşkın sularının baraj gölünde bulunan suyla birleşerek hasar gören barajdan boşalması sonucunda ‘çarpan etkisiyle’ akış aşağısında bulunan Bozkurt ilçesinde aşırı tahribata neden olmuştur” denildi.

TMMOB’tan yapılan açıklama şöyle:

“Son günlerde başta Antalya, Muğla, Aydın olmak üzere ülkenin birçok noktasında yaşanan orman yangınları, başta Karadeniz bölgemiz olmak üzere birçok kentimizde görülen sel baskını ve heyelanlar sonucunda onlarca vatandaşımız yaşamını yitirmiş, çok sayıda vatandaşımız yaralanmış, binlerce yapı yanmış, yıkılmış veya ağır hasar görmüş, ülkemizin ciğerleri niteliğindeki yüz binlerce hektarlık orman ve tarım alanı yanmış, konut ve araziler sel, taşkın veya heyelandan etkilenerek kullanılmaz hale gelmiştir.

Yaşananlar bizlere bir kez daha göstermektedir ki ülkemiz; ‘depremler, sel, heyelan, çığ düşmesi, tsunami, gibi jeolojik ve hidrolojik afetlerden, yeraltı ve yerüstü yangın afetine, Covid19, Marmara denizinde yaşanan müsilaj gibi biyolojik afetlerden, kuraklık, fırtına, aşırı sıcaklık gibi meteorolojik afetlere’ kadar yani ‘Doğa Kaynaklı Afetlere’ karşı savunmasız durumdadır.
“AĞIR HASAR VE CAN KAYBININ NEDENİ NEHİR TİPİ HES”

İktidarın uzun yıllardır beton lobisinin istemleri çerçevesinde arsa ve arazi rantı ve yağması üzerine şekillendirdiği imar, afet, planlama, yapı üretim ve denetim süreçlerinde uyguladığı politika ve yönetim süreçleri ülkemizde yaşanan her doğa olayının afete dönüşmesine neden olmaktadır. Bu durum 1011 Ağustos tarihleri arasında Batı Karadeniz’de etkili olan sağanak yağışın neden olduğu taşkınlar sonucunda başta Kastamonu Bozkurt ilçesi olmak üzere Kastamonu, Sinop ve Bartın’da ağır can ve ekonomik kayıplara neden olmuştur.

Ağır hasar ve can kaybının özellikle Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanmasının temel nedenlerinden birisinin, Ezine Çay’ı üzerine geçmiş yıllarda plansız bir şekilde inşa edilen Nehir Tipi HES’lerden birinin sağanak yağış sonucu oluşan taşkından etkilenerek kapaklarının hasar görmesi ve taşkın sularının baraj gölünde bulunan suyla birleşerek hasar gören barajdan boşalması sonucunda ‘çarpan etkisiyle’ akış aşağısında bulunan Bozkurt ilçesinde aşırı tahribata neden olmuştur.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Karantina otobüsünden yolcu indiren Vali yardımcısı koronavirüse yakalandı 'İmamoğlu’na özel bir tuzak kuruyorlar' İmamoğlu kayıtları istedi Soylu'nun cevabı sonrası bir çıkış daha yaptı Sedat Peker'in ifşası davanın gidişatını değiştirdi