Ana Sayfa
07 Haziran 2022 ( 1655 izlenme )
Reklamlar

Doları Euro'yu önceden bilen Remzi Özdemir, dolarda dananın kuyruğunun kopacağı tarihi açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada faiz indirmeye devam edeceklerini belirtmişti. Açıklama ile 16.70'e fırlayan doları hatırlatan Yeniçağ ekonomi yazarı Remzi Özdemir, "Dünyanın kabul etmediği ekonomi modeli Türk lirasını cayır cayır yakıyor." dedi.

Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Faiz düşürmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı. Erdoğan'ın açıklamasının ardından dolardaki yükseliş hız kazandı. Gelişmeleri değerlendiren Yeniçağ ekonomi yazarı Remzi Özdemir, "Dünyanın kabul etmediği ekonomi modeli Türk lirasını cayır cayır yakıyor. Uzun süredir faiz konusunda konuşmayan hatta son günlerde “faiz ısrarından vazgeçti” iddialarına neden olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kabine toplantısı sonrası doların ateşini bir kez daha yaktı. Erdoğan “Faizleri daha da indireceğiz” sözü doların 16.70 seviyesine gelmesine neden oldu." dedi.

"Erdoğan’ın bu sözünün Türk lirasını olumsuz etkilemesinin iki nedeni var." diyen Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi halen dünyanın hiçbir ülkesinde kabul edilmeyen ve tartışma konusu dahi yapılmayan “faiz enflasyonun sebebidir” görüşü, ikincisi ise faizleri düşüreceğiz diyerek Merkez Bankası’nın hükümetin kontrolü altında olduğunu ifade etmesidir.

Merkez Bankaları bağımsızdır. Bir ülkeye yatırım gelirken, iki şeye dikkat edilir. Birincisi o ülkenin Merkez Bankası’nın para politikasının bağımsızlığına, ikincisi ise yargının bağımsızlığına.

Para politikası eğer hükümet güdümünde olursa yabancılar zarar edeceklerini düşünür ve o ülkeye yatırım yapmazlar.

Nitekim Türkiye’den sürekli yabancı yatırımın çıkması ve 1 dolar bile gelmemesinin nedeni son yıllarda sık sık Merkez bankası Başkanı’nın değişmesi ve iktidarın telkininin faiz politikasında etkili olduğunun düşünülmesi.

İkincisi ise yargı tartışma konusu ve bu Türkiye’ye yatırımları ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan neden faiz indireceğiz dedi bilinmiyor. Çünkü zaten ekonomi yaralı ve döviz kurunu kontrol altına almak için bir yandan olmayan rezerv yakılıyor bir yandan da kur korumalıya milyarlar aktarılıyor.

Bu işte bir mantık hatası var.

Erdoğan neden bunu yapıyor?

İşte bunu anlamak mümkün değil.

Bizi en çok ilgilendiren ödeyeceğimiz fatura. Biliyorsunuz doları tutmak için kur korumalı mevduatta 900 milyar lira birikti. Doların 17 lira olması halinde bu hesaplara ödenecek olan fark 150 milyar lira. Bu parayı hazine yani biz ödeyeceğiz.

Bir yandan 150 milyar para öde dolar yükselmesin diye, diğer yandan faizleri düşüreceğiz diye açıklama yap ve doların yükselmesini sağla.

Türkiye bu soruya yanıt arıyor.

Gelelim bundan sonra ne olur sorusuna:

Dananın kuyruğu 23 Haziran’da kopacak. O gün Merkez Bankası’nın toplantısı var ve faiz kararı açıklanacak. Merkez Bankası Erdoğan’ın bu sözlerinden etkilenir ve faiz indirirse dolarca sert bir yükseliş başlar ve bu kez işimiz gerçekten zor.

23 Haziran’da faizler inerse eğer, iktidarın elinde dövize müdahale edecek bir silahı kalmıyor. Kur korumalı zaten tıkandı bu kadar. Enflasyona endeksli bono derseniz TUİK’in açıklayacağı rakama kim güveniyor ki, o bonoyu alsın.

Kısacası Cumhurbaşkanı dövizin fitilini bir kez daha ateşledi.

Umarım bir bildiği vardır."

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ege ve Marmara'da tehlike çanları çalıyor. Beklenen depremlerin büyüklüğünü açıkladı Muhaliflere Devlet Bahçeli'yi alkışlatacak video Tahran'da yarın cuma namazı kılınmayacak Levent Gültekin: Erdoğan'ın inandığı dine inanmıyorum... Benim dinimde hırsızlık haram!