Ana Sayfa
18 Ekim 2019 ( 1163 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan mektup sessizliğini bozdu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın askıya alınması kararı sonrasında ilk kez konuştu.

Dün, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığı heyetiyle Ankara'ya geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü Görüşmenin ardından Barış Pınarı Harekatı'nın askıya alınması kararı alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın askıya alınması kararı sonrasında ilk kez konuştu. Erdoğan, Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ardından yabancı basın mensuplarını kabul etti.

MEKTUP SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın çok konuşulan mektubunu "nezaketsiz" olarak değerlendirdi. Erdoğan Trump'In mektubu hakkında şöyle konuştu:

"Tam da bu görüşmenin olduğu gün Başkan Trump'ın siyasi ve diplomatik nezaketle bağdaşmayan mektubu medyada yer aldı. Elbette biz bunu unutmadık. Unutmamız doğru değil ama bizim karşılıklı olan sevgi saygımız da bunları sürekli gündemde tutmaya müsade etmiyor. Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak görmüyoruz. Vakti geldiğinde gerekeni yapılacağının da bilinmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Söz konusu mektupta Trump, Erdoğan’a hitaben "Sen binlerce kişinin katledilmesinden, ben de Türk ekonomisinin yok edilmesinden sorumlu olmak istemem. Sert bir adam olma. Aptal olma. Seni daha sonra arayacağım" ifadelerini kullanmıştı.


"ŞU ANDA BİR ÇATIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Erdoğan'ın Cuma namazı çıkışında yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:

Telefon diplomasisiyle devam eden bir süreç oldu. Çeşitli Avrupa ülkeleriyle yaptığımız birçok görüşmeler var. Bunların bir kısmını BM Genel Kurulu sırasında yaşadık. Dünkü görüşmelerimiz de aslında bir gün öncesi Sayın Trump ile yaptığımız görüşmede "bir heyet gönderirseniz bunu çok daha iyi bir yere taşıyabiliriz" dedik. Kendileri de sağ olsun Pence'in başkanlığında ve Pompeo ile birlikte heyetler gönderdiler. Bu heyetler benim de belirlediğim heyetlerle ön görüşmeyi yapılar. Dün de adeta final görüşme neticesinde belirlediğimiz bu 13 maddelik bu ortak bildiriyi hep birlikte dünya kamuoyuna açıklamış olduk.

120 saatlik süreç işliyor. YPG'nin bu bölgeyi özellikle de güvenli bölge olarak belirlediğimiz bölgeyi terk etmesi söz konusu. Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek.

Dünkü görüşmelerimizde 120 saat içerisinde buraların boşaltılacağı konusunda mutabık kaldık. bu süreci de ağırlıklı olarak Türkiye'nin gıyasetinde ve birlikte bir dayanışma içerisinde yapma sözlerini aldık. sürekli irtibat halinde olacağız heyetlerimizin görüşmeleri de devam edecek.

Biliyorsunuz salı günü de Sayın Putin ile ayrıca görüşme olacka. Sayın Putin ile ypılacak görüşmeyi de bu sürecin ayrı bir unsuru olarak kabul ediyorum. Bu görüşmelerle birlikte bölgeye barışı, Barış Pınarı'yla getirmiş oluruz diye ümit ediyorum.

Bu konuyla ilgili Milli Savunma Bakanım ile de görüştüm. Anlaşmamızın bir özelliği de şu bizimkiler orada kalmaya devam edecekler. Alanı terk etmeyecekler ki bakalım terör örgütü alanı terk ediyor mu etmiyor mu göreceğiz.

Şu anda bir çatışma söz konusu değil. Hepsi dezenformasyondur, spekülasyondur. Bunlara kulak asmayalım. Şu an attığımız adımları güçlendirelim.

"ABD TÜRKİYE YERİNE YPG'Yİ TERCİH ETTİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan yabancı basın mensuplarını kabul etti ve bir konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın konuşmasının öne çıkan kısımları şöyle:

Suriye’deki Deaş (IŞİD) unsurlarıyla en etkili mücadeleyi Türkiye yürüttü.

ABD, DAEŞ’e (IŞİD) karşı Türkiye yerine YPG’yi tercih etti.

Müttefiklerimize tüm ikazlara rağmen YPG konusunda beklediğimiz adımlar atılmadı.

Kendi göbeğimizi kesmekten başka çare kalmadı.

Barış Pınarı’nın 2 temel amacı var. Birincisi, YPG’yi sınırdan uzaklaştırmaktır. İkincisi, sığınmacıların geri dönüşüdür.

Suriyeli sığınmacıları bölgeye yerleştirmek için 10 ilçe 140 köy inşa etmek üzere planlarımızı yaptık.

Harekat anlık bir oluşum değildir. Bunun hazırlığı 5 yılı bulmaktadır. Harekat başarılı olunca tepkiler mantık dışına taştı.

1081 saldırıda 20 vatandaşımız şehit düştü. Harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 750'yi buldu.

İkazlarımız dikkate alınsaydı harekata gerek kalmazdı.

Türkiye'ye karşı ısrarla YPG'yi destekleyenler bu harekatın asıl sorumlusudur.

Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak görmüyoruz. Vakti geldiğinde gerekeni yapılacak

Odatv.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ABD’deki 8.2'lik depremin görüntüsü geldi. Görüntüyü çeken takla atıp yere düştü Özgür Özel: "Emine Hanımın bileziklerini bozdurup mu aldınız bunları?" Hacker grubu Anonymous’tan Akbank açıklaması CHP'den flaş HDP açıklaması! Engin Altay: Erdoğan tahrik ediyor!