Ana Sayfa
07 Ocak 2022 ( 457 izlenme )
Reklamlar

Hayrettin Karaman: Erdoğan'ın Sistemi Faiz Değil Hibe...

Döviz kurlarındaki tarihi yükseliş nedeniyle devreye sokulan 'kur korumalı TL mevduat' desteği İslamcıları ikiye böldü. İsmailağa Cemaati'nden "Allah'a harp ilan etmektir" tepkisi gelirken, Hayrettin Karaman bunun 'faiz değil, hibe' olduğunu söyledi.

Türkiye’de dolar kurunun 18,4 liraya ulaşmasıyla gerçek kişilerin döviz mevduatlarının toplam mevduatlardaki payı yüzde 73’e kadar çıkmıştı. Hükümetin açıkladığı 'kur korumalı TL mevduat' desteği sonrasıysa dolar/TL'de 11'li seviyelere dönüldü.

Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de Merkez Bankası bu ürüne parasını yatıran vatandaşlara vade sonunda kur farkını ödemeyi taahhüt etti. Kamu ve özel bankalar da geçtiğimiz hafta yeni finansal aracın satışına başladı.

Ancak yeni sistem, genel olarak faizin haram olduğu görüşünü dile getiren İslamcıları ikiye böldü. Kimi "Faiz haramdır" diyerek karşı çıkarken, kimi de kur farkının ödenmesinin faiz olmadığını söyledi. 

İSMAİLAĞA: ALLAH'A HARP İLAN ETMEKTİR

İsmailağa.net üzerinden canlı yayınlanan programda seyircilerden gelen, "Kur korumalı TL mevduat hesabı caiz midir?" sorusuna İsmailağa Cemaati üyesi Fatih Kalender, "Asla bir Müslüman’a uygun olmayan bir ameldir. Kat'i surette faizdir, Allah'a harp ilan etmektir. Rabbim muhafaza buyursun"cevabını verdi.

CÜBBELİ AHMET DE TOPA GİRDİ

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, "Kur korumalı TL mevduat hesabı caiz midir?" sorusuna karşılık 'faizle işlem yapan bankalardan 'kur korumalı mavduat' hesabı açmanın haram olduğu' görüşünü dile getirdi.

İsmailağa Cemaati'nden Fatih Kalender'in verdiği kur korumalı mevduat fetvasına katıldığını belirten Ünlü, faizli bankacılık kurumlarının bu hizmetinden yararlanmanın haram olduğunu ve caiz olmayacağının altını çizdi.

Faizsiz finans kurumlarına kur korumalı mevduat hakkı verilmesi durumunda durumun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ünlü, "Ancak finans kurumlarında ise durum değişik. 'Önüne gelen yatırsın parayı, alsın yesin' durumu yok. Buradan aldığınla da iki seçeneğin var. Zaruriyetin varsa ihtiyaçlarını karşılarsın, parayı orada bırakamazsın. İhtiyaç yoksa kar payını alır onu fakir fukaraya dağıtırsın" ifadesini kullandı.

HAYRETTİN KARAMAN: FAİZ DEĞİL HİBE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için başbakanlığı döneminde fetva verdiği ileri sürüldüğü için kamuoyunda 'Erdoğan'ın fetvacısı' olarak bilinen Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman'sa "Alınan zamanında ve yerinde tedbir ile fiyatlar normalleşme yoluna girdi. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, 'devletin ödemesi hibedir' diyorum" ifadesini kullandı. 

Daha önce de 'Yolsuzluk hırsızlık değildir', 'İktidara zarar verecekse her doğruyu konuşmamalı' türünden skandal fetvaları ile bilinen Karaman, Orhan Çeker, Faruk Beşer, Mehmet Odabaşı ve Ahmet Yaman gibi isimlerin de kendisiyle aynı kanaatte olduğunu söyledi.
 
Diyanet kur korumalı TL mevduat sistemi için 'haram' dedi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirmesine ilişkin kasımdaki “Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız” açıklamasının ardından 19 Aralık’ta da “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” demişti. Ancak Türk lirasının  yüksek değer kaybının önlenmesine ilişkin yeni ekonomik tedbirleri açıklayan Erdoğan, kur korumalı TL vadeli mevduat sistemini duyurmuştu. Ardından ise Diyanet’in, vadeli mevduat hesabına ilişkin “Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalı. Mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır” fetvası gündeme gelmişti.

‘SONUÇTA FAZLALIK’

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; Diyanet, bu kez de yeni sisteme ilişkin fetva verdi. Diyanet’in telefonla fetva hizmeti verdiği ALO 190 Fetva Hattı üzerinden “Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı kullanmanın dini hükmü”ne yanıt verildi.

Diyanet’in vadeli mevduat hesabına ilişkin verdiği fetvanın anımsatıldığı yanıtta, “Aynı fetva geçerli. Dinen aynı hükümlere sahip. Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram” denildi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erdoğan'ın örnek gösterdiği Ahmet ülkeyi terk etti. Bir de not bıraktı Milyonlar merak ediyordu! Bakan Selçuk okulların açılacağı tarihi duyurdu Erdoğan kararını verdi… 2023’te aday olacak mı Trafik polisi aracın arkasındaki Atatürk imzasını sildirdi