Ana Sayfa
06 Aralık 2021 ( 3141 izlenme )
Reklamlar

Ünlü ekonomist kapkara haberi verdi: Türkiye'nin tek bir şansı kaldı

Türkiye'nin tek bir şansı kaldığını anlatan dünyaca ünlü ekonomist Branko Milanovic, insanların işlerini kaybetmeye devam etmesi ve gıda fiyatlarındaki artışın sürmesi halinde eşitsizlikte patlamaların olabileceğini aktardı.

Dünyaca ünlü Branko Milanovic, enflasyon kaynaklı sorunların yarattığı riskleri değerlendirdi. Enflasyonun gerçek bir tehlike olduğunu belirten Milanovic, gıda fiyatları dünya çapında yükseldiği için, alt gelir grubunda yer alan insanların tükettiği malları içeren sepetin ortalama enflasyondan daha da fazla artacağını dile getirdi.

Dünya'dan Elif Karaca'ya açıklamalarda bulunan Milanovic, “İnsanlar işlerini kaybeder, ücretleri düşer ve gıda fiyatları da artmaya devam ederse eşitsizlikte bir patlama durumu söz konusu olabilir” dedi.

“EŞİTSİZLİKTE PATLAMA OLABİLİR”

Milanovic, “Türkiye uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Bazı ekonomistler bunun gelir dağılımını daha da bozacağını söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Korkarım bu gerçek bir tehlike. Enflasyon ortalama bir rakamdır, ancak özellikle gıda fiyatları dünya çapında yükseldiği için, alt gelir grubunda yer alan insanların tükettiği mallardan oluşan sepet ortalama enflasyondan daha da fazla artacaktır. enflasyonun, Türkiye'nin gelir dağılımındaki alt kesim için işleri daha da karmaşık hale getireceğini düşünüyorum. Türkiye dahil bazı ülkelerdeki hükümetlerin bunu gerçekten ciddiye alması gerekiyor. İnsanlar işlerini kaybederlerse ya da gelirleri düşer ve gıda fiyatlarında artış sürerse eşitsizlikte bir patlama durumu söz konusu olabilir. Enflasyon ciddiye alınmalı, eşitsizlikte patlama yaratabilir.”

"2000'LERDEKİ GÜÇLÜ BÜYÜME DAHA İYİ DEĞERLENDİRİLEBİLİRDİ"

“Diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'deki gelir eşitsizliği hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise "Milanovic şöyle dedi:

“Türkiye’de gelir eşitsizliğinin diğer OECD ülkelerine kıyasla yüksek olduğu söylenebilir. OECD ortalama değeri 0,35 olan Gini katsayısı Türkiye için yaklaşık 0,42 seviyesinde. Başka bir deyişle eşitsizliğin boyutu ABD ile yakın ancak Avrupa ülkelerinden daha fazla. Resmi verilere göre, Türkiye'deki gelir eşitsizliği 2007'deki küresel finans krizine kadar yükselişteydi, ancak daha sonra muhtemelen en üst gelir grubunda yer alanların finansal krizden olumsuz etkilenmesi nedeniyle azaldı. On yıldır sistematik olarak yıldan yıla artma eğiliminde olan eşitsizliğin son iki yılda daha da artmış olması muhtemel. Dünyadaki eşitsizliğe bakıldığında ise, Türkiye'nin sorunlarının Latin Amerika'daki kadar ağır olduğu söylenemez ama Türkiye'nin 21. yüzyılın ilk 10 yılındaki güçlü büyümesi ile gelir eşitsizliğinin azaltılması adına çok daha fazlası yapılabilirdi.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kırık sandalye mafya geleneği mi? 'Bahçeli, Erdoğan'ın siyasi hayatını bitirecek' Bahçeli'nin EYT arşivi açıldı Vatandaşlık Vergisi: Cumhurbaşkanı Tarafından Onaylanıyor! Yeni Bir Vergi Türü Geliyor!