Ana Sayfa
28 Temmuz 2023 ( 592 izlenme )
Reklamlar

Prof. Sözbilir'den o il için 7 büyüklüğünde deprem uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, hendek kazdıkları İzmir Kemalpaşa ilçesindeki fay için yürekleri ağza getiren bir açıklama yaptı. İzmir'deki 17 diri faydan biri olan Kemalpaşa Fayı'nın 7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini açıkladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem izi ve sarsıntı potansiyelini araştırmak için çalışma yaparak hendek kazdıkları İzmir'deki 17 diri faydan biri olan Kemalpaşa Fayı hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. 

İzmir Kemalpaşa'da akademisyenler belirlenen noktalarda hendek kazarak fay üzerinde çalışmalar yürütüyor. Fayın özellikleri, geçmişte ürettiği depremler ve deprem üretme sıklıkları gibi verilere ulaşılması planlanıyor.

Cumhuriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Prof. Sözbilir, Kemalpaşa Fayı’na ilişkin ilk bilgileri elde ettiklerini belirterek, “Kemalpaşa ilçesi bu fayın üzerinde. Etki alanında çok geniş yerleşim alanı var. Fayın kendisi izlenebilen bir fay. Haritaya işlenebilen ve belli ölçeklerde önlem alınabilen bir fay. Bu fayın deprem tehlikesini ortaya koymamız gerekiyor. Açtığımız hendekte geçmişe ait 4 ayrı deprem tespit ettik. Çıkacak sonuçlara göre bu fayın yakın gelecekte deprem üretip üretmeyeceği belli olmuş olacak. Burası 24 kilometre uzunluğunda bir fay olduğunu düşündüğümüzde 7’ye varan bir deprem üretebilir. Bu fayın ortalama 2500 yılda bir deprem ürettiğini kabaca söyleyebiliriz. Bunların kesin tarihini belgelemek için şu anda örnekleme yapıyoruz” diye konuştu.

2024 YILININ BAŞINDA AÇIKLANACAK

Veri toplama çalışmasının 56 ay sürdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2024 yılının başlarında bu fayla ilgili sonuçları kamuoyuyla paylaşabileceklerini söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ise Kemalpaşa Fayı’nın aktif olduğuna ilişkin izler gördüklerini belirtti.

Bölgede çok hızlı bir yapılaşma ve organize sanayi bölgesi olduğuna dikkat çeken Özkaymak, şöyle konuştu: “Gelecek yıllarda deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu projenin sonuçları bölgede yapılacak il afet risk azaltma çalışmaları için veriler üretecek. Çalışmaların sonunda bu fayın deprem üretme potansiyeli yüksek çıkacak olursa deprem riski anlamında mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekecek.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AFAD deprem toplantısına İmamoğlu'nu çağırmadı Spiker bakın nasıl bağırıyor AKP YÜZDE 30'UN ALTINDA,ERDOĞAN PANİKTE! Kılıçdaroğlu Erdoğan ve Bahçeli'yi çok kızdıracak! "Sözde milliyetçi! Vatan haini!"