Ana Sayfa
06 Şubat 2021 ( 1444 izlenme )
Reklamlar

Milli Mücadele ve Cumhuriyet karşıtı İskilipli Atıf'ı tam kadro andılar

Milli Mücadele döneminde Kurtuluş Savaşı'na karşı faaliyetlerde bulunan İskilipli Atıf'a, idam edilişinin 95'inci yılında dikkat çeken bir anma düzenlendi. İskilipli Atıf kabri başında, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halili İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek ve Çorum Müftüsü Muharrem Biçer tarafından anıldı.

Milli Mücadele döneminde İngilizlerin kurduğu Teali İslam Cemiyeti'nde Kurtuluş Savaşı'nın aleyhinde faaliyetlerde bulunan ve İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmasının sonucunda 4 Şubat 1926'da idam edilen İskilipli Atıf'a mezarı başında dikkat çeken bir programla anıldı.

Veryansın TV'de yer alan habere göre, İskilipli Atıf "Yunanla savaşmayın Mustafa Kemal'i öldürün" diye beyanname yayınlayan Teali İslam Cemiyeti'nin başkanı olan İskilipli Atıf'î anma programına, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halili İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek ve Çorum Müftüsü Muharrem Biçer katıldı.


ATIF HOCA'YA İADEİ İTİBAR BEKLİYORUZ'

AKP Milletvekili Erol Kavuncu, burada yaptığı konuşmada, İskilipli Atıf'ı asan zihniyetin bugün özür borcu olduğunu öne sürdü.

İskilipli Atıf'ın Şapka Kanunu'ndan 1,5 yıl önce yazdığı kitaptan ötürü 4 Şubat 1926'da idam edildiğini iddia eden Kavuncu, şöyle konuştu:

"Alim, fazıl İskilipli Atıf Hoca'mızın Cumhuriyetin ilk yıllarında toplumda baş gösteren batı hayranlığı, yozlaşmaya karşı dikkati çekmek için 1924 yılında batı taklitçiliği ve şapka konulu bir kitap yazıyor. Kitabın yayım tarihinden 1,5 yıl sonra 1 Kasım 1925'te Şapka Kanunu çıkarılıyor ve Atıf Hoca'ya da dava açılıyor. Sonrasında mahkeme savcısı, Atıf Hoca'nın 3 yıl hapsini istiyor. İskilipli Atıf Hoca'mız, talimatla kurulan idam mangaları sabıkalı İstiklal Mahkemelerinin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz şekilde 4 Şubat 1926'da Ulus'ta 1'inci Meclis'in avlusunda zulmen idam ediliyor. Esasen onun ve onun gibilerin iadei itibara ihtiyacı yoktur. Doğrusu ona bu zulmü reva görenler, bu haksızlığı itiraf ederek, özür dileyerek belki kendilerine itibar kazandırabilirler."

Mustafa Lek ise yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgını dolayısıyla anma etkinliklerini sınırlı tuttuklarını ifade etti. 

Atıf Hoca'nın hukuk bilgisine sahip olmayan mahkeme üyelerince verilen hükümle idam edildiğini öne süren Lek, "Her yıl Atıf Hoca'mızı kabri başında anıyoruz. Amacımız öç almak değil, bu ibretlik olayları genç nesillere aktarmak ve bundan sonraki süreçte bu ve benzeri işlerin yaşanmamasını temin etmektir." dedi. 

Lek, Atıf için iadei itibar beklediklerini kaydetti.

"Şapka giymeyi reddetiği için" idam edildiği öne sürülen İskilipli Atıf, gerçekte ise Cumhuriyet karşıtı girişimlere önderlik ettiği için idam edilmişti.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bilim Kurulu Üyesi istifa etti. Ortalığı karıştıran iddia Süleyman Soylu döneminde kaymakam adayı olarak atandığı ortaya çıktı. 15 Temmuz sonrası ihraç listesinde yer alıyordu Hukuk fakültesine veteriner dekan! Doğu Perinçek Rusya işgaline övgüler yağdırdı