Ana Sayfa
08 Haziran 2023 ( 2606 izlenme )
Reklamlar

Yabancı banka açıkladı: İşte doların 30 lira olacağı tarih

Seçimleri Erdoğan'ın kazanması sonrası dünyanın en büyük bankalarından birisi olan JP Morgan, doların 30 lira olmasının neye bağlı olduğunu açıkladı.

İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerin sonrası dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan ABD merkezli JP Morgan'dan dolar için korkutan bir tahmin geldi.

JPMorgan ise seçimin ikinci turu sonrası alışılmış para politikasına açık bir dönüş gerçekleşmemesi hâlinde dolar/TL’nin 30’a kadar yükselebileceği bir senaryo öngördü.

Bugünlerde yabancı yatırımcıların 20 yıl önceki iyimserliklerinden eser yok.

Bankacılıkta birleşme ve satın almaların en parlak dönemi için, “Bunlar ucuz varlıklar olarak görülmüyordu, mücevher olarak görülüyordu” diyen Acemoğlu, Erdoğan’ın kazandığı varsayıldığında karşı karşıya kalacağı durum hakkında yöneltilen soruya ise “Kolay bir çıkış yolu görmüyorum” yanıtını verdi.

Ancak bazı yatırımcılar piyasaların yeniden sarsılması durumunda yetkililerin daha katı sermaye kontrollerine başvurabileceğinden endişeli. Hükümete göre ise böyle bir seçenek masaya bile gelmedi.

Ancak bu gelişmeler bir zamanların oldukça rağbet gören para birimini uluslararası fonların alanının dışına çıkardı. O kadar ki İngiltere Merkez Bankası (BOE) verileri, Londra gibi büyük merkezlerdeki TL ticaretin 2018’deki günlük ortalama 56 milyar dolar seviyesinden 10 milyar doların altına düştüğünü gösteriyor.

FİLİZ KIRAL / GÜNBOYU

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AK Parti Çanakkale İl Başkanı Gültekin Yıldız istifa etti Türkiye'nin en ünlü otobüs firması Kâmil Koç satıldı... İstifa depremi. MHP yönetimi istifa etti CHP’den flaş Tanju Özcan kararı