Ana Sayfa
24 Haziran 2021 ( 3579 izlenme )
Reklamlar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan ürperten açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “65 yaş üzeri grupta vefat sayılarının iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin üç dört katı kadar daha kayıp beklendiği belirtilmektedir” dedi. Prof. Ateş Kara, Türkiye’de uygulanan aşılarda ciddi yan etkiler görülmediğini belirtirken ABD Salgın Kontrol Merkezi, Biontech ve Moderna aşısı yaptıran 30 yaş ve altı yetişkinlerde kalp iltihaplanmasına rastlandığı açıklandı.

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu açıklamalarda bulundu:

Salgın dışında sağlık hizmetine ulaşımın yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastanelere gitmekten imtina etmeleridir. Benzer birçok hastalığın teşhisinde azalış olurken o hastalığa bağlı kayıplarda artışlar yaşadık. Kovid19 ölümlerini DSÖ'nün kriterlerine göre tespit ettik.

“10 MİLYONUN ÜZERİNDE ÖLÜM”

Dünya genelinde de durum farklı seyretmedi. Bugün küresel ölçekte en az 3.9 milyon insan hayatını kaybetti ancak doğrulanmamış vakalar ve sağlık hizmetine erişimin kısıtlanması gibi 10 milyonun üzerinde ölüm de Covid19 ve onun yıkıcı etkisi değerlendiriliyor.

“GELECEK 3 YIL ÜÇ DÖRT KATI KADAR KAYIP”

Üzücü olan hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlarla neyin beklediği konusudur. Gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin üç dört katı kadar daha kayıp beklendiği belirtilmektedir. Bu son derece hazin vahim tablo ve beklentidir.

“65 YAŞ ÜSTÜNDE VEFAT İKİ KATTAN FAZLA”

Salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için tedbirler aldık ve şimdi de aşıyla salgından tamamen kurtulmanın eşiğindeyiz. Hastalığı geçirdikten ve tamamen iyileştikten 45 gün sonrasında yaşanan ölüm olaylarını incelediğimizde 65 yaş üzeri grupta vefat sayılarının iki kattan fazla arttığını tespit ettik.

“3 YIL BU HASARI TELAFİ ETMEKLE GEÇECEK”

Öyle görünüyor ki gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecektir. Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük. Salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi.

“AŞI SONRASI DÜZENLİ BİLGİ TOPLANIYOR”

Prof. Dr. Ateş Kara ise şu ifadeleri kullandı:

"Bizim ülkemizde aşının istenmeyen etkileri, yan etkileri yakın takip ediliyor. Aşı sonrası istenmeyen etki izlem sistemi çerçevesinde düzenli olarak bu bilgiler toplanıyor. Her ilde yapılıyor. Bu bildirimleri hem sağlık çalışanları hem de ayrıca kişiler isterse yapabiliyor. Gördüğümüz yan etkiler ise. İki şekilde, bir tanesi aşının yapıldığı yerde şişlik, kızarıklık, kolda ağrı gibi. Bunlar iki aşı arasında bir miktar fark var.

“24 SAATTEN ÇOK SÜRMÜYOR”

Ama her iki aşı da 24 saatten çok sürmüyor bunlar. 100 kişiden 8'inde belki de 2 gün kadar kolda ağrının devam ettiğini görüyoruz. Sistemik dediğimiz tüm vücudu etkileyen kas ağrısı, yorgunluk görülüyor. Bu aşı olanların yüzde 1015 gibi görünüyor. Bunların hiçbirisinde kalıcı olmadığını görüyoruz.

“DÜNYADA DAHA AĞIR ETKİLERİ OLAN AŞILAR VAR”

Bu etkiler arasında baş ağrısı çok nadiren görülüyor. 3 gün kadar sürüp, düzeliyor. Gündelik yaşamı etkileyecek kadar yan etki veya istenmeyen etki çok daha nadir olduğunu söylemek gerekir. 10001200 kişi arasında 1 veya 2 kişide 24 saat kadar halsiz, yorgun hissediyor. Dünyaya baktığımızda bundan daha ağır istenmeyen etkilerin olduğu aşılar var ülkemizde kullanılan aşılarda veriler böyle."

30 YAŞ ALTINDA AŞI İLE KALP İLTİHABI ARASINDA BAĞLANTI

Diğer taraftan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), çoğunlukla ikinci doz Kovid19 aşısını yaptırdıktan sonra 30 yaş ve altı yetişkinlerde görülen kalp iltihabı rahatsızlığı ile aşı arasında "muhtemel bir ilişki" olabileceği yönünde bilgilendirmede bulundu.

30 YAŞ ALTI 1200’DEN FAZLA RASTLANDI

Bilgilendirmede, çoğunlukla PfizerBioNTech veya Moderna'nın aşılarından birini yaptıran 30 yaş ve altı grupta 1200'den fazla kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması görüldüğüne değinildi.

“SIKLIKLA İKİNCİ DOZDAN SONRA GÖRÜLDÜ”

Çalışmaya başkanlık eden Dr. Grace Lee, "Görülen kalp kası iltihabı vakalarının aşıyı takiben ortaya çıktığı belirgindi ve sıklıkla ikinci dozdan sonraki hafta içinde genel olarak göğüs ağrısı şeklinde kendisini belli etti." ifadesini kullandı.

“DAHA FAZLA VERİ TOPLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Lee, CDC yetkililerinin, potansiyel risklerin nasıl yönetileceğini ve uzun vadeli bir sorun olup olmadığını tam olarak anlamak için daha fazla veri toplamaya çalıştıklarını söyledi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP'ye en güvendiği seçmen kitlesinden büyük şok! Saray'da, "Bütün anketleri bırakın, bu ankete bakın" sesleri Kızılay'ın Paraları İle P*rn* İzlemişler! FETÖ'cü denilen Arap Saray'da törenle karşılandı AKP'li Ünal: İmamoğlu cumhurbaşkanı gibi konuşuyor