Ana Sayfa
07 Mart 2022 ( 1098 izlenme )
Reklamlar

Doğalgaz fiyatlarına dev zam geliyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte doğalgaz fiyatları tarihi rekorlar kırıyor. Savaş öncesinde 850 dolar olan bin metreküp doğalgaz 3000 doları aştı. Yaşanan artışın Avrupa başta olmak üzere Türkiye'ye de zam olarak yansıması bekleniyor.

Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında tarihi artış yaşanıyor. ABD’nin Rus petrolünü de yaptırım uygulamayı planladığını açıklamasının ardından fiyatlar uçtu.

Brent petrolün fiyatı 130 doları aşarken bin metreküp doğalgazın fiyatı 3000 bin doları aştı. Savaş öncesi bin metreküp 850 dolardan satılıyordu.

Brent petrolde yaşanan artışla birlikte Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının 30 liraya dayanması bekleniyor. Doğalgazdaki artışın ise Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'ye de zam olarak yansıması bekleniyor.

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

Türkiye’nin boru hatlarından aldığı doğalgazın önemli bölümü petrol fiyatlarına endeksli ve bu fiyatlar Brent petrolün son 9 aylık ortalama fiyatına göre 3 ayda bir güncelleniyor. Bu nedenle Avrupa’daki spot doğalgaz fiyatlarındaki değişimler, uzun dönemli kontratları doğrudan etkilemiyor.

Ancak Türkiye spot fiyatlarla da boru gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. Bu fiyatların da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla artması bekleniyor.

Enerji sektörü kaynakları, Türkiye'nin şu an doğazgazda ithalat maliyetinin bin metreküp için ortalama 700 dolar civarında olduğunu tahmin ediyor. Boru gazında ortalama 310 dolar olan maliyet, spot LNG ile birlikte ortalamada 700 dolara yükseliyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

"Şok içindeyim" İşte AKP'nin 2002 seçim kaseti. Hepsini bitireceğiz dendi. Hepsi 4 katı arttı İşten atıldı gözaltına alındı AKP üyesi çıktı Akşener'i kara kara düşündüren harita! İttifak olmadan sadece 1 ilçede seçim kazanabiliyor